Suroviny

500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g másla
50 g cukru krupice
3 lžíce rumu
špetka soli
trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
1 litr oleje na smažení

Postup

1.Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši – ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Až se po chvíli vrátíte, kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

2.Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou.

3.Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou – a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nepříliš lepivé, sametově hebké a vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin. Až tehdy můžete odložit vařečku, láskyplně zakrýt celou mísu čistou a suchou utěrkou a ponechat její obsah, aby se v tichosti a v teple zdvojnásobil – trvá to asi tři čtvrtě hodiny až hodinu a půl. Pokud máte robota, který zvládne hnětení, máte to podstatně snažší. Nechte ho propracovat těsto asi 10 minut, až bude hladké.

4.Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Těsto je celkem lepivé, protože je poměrně vlhké (to ho drží po usmažení nadýchané). Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou necelé dva centimetry. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, stačí průměr kolem 6 cm, při smažení se koblihy dost zvětší. Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte asi 20 minut podruhé kynout. Kynutému těstu důkladný odpočinek velmi svědčí (a vy ho možná oceníte také).

5.V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek, případně útržek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde. Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou s pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnout. Smažte jednu nebo dvě minuty, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny otočte a – tentokrát už nepřikryté – je dosmažte i po druhé straně.

6.Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta.

7.Vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte. Případně koblížky z boku něčím propíchněte a cukrářským sáčkem bez nástavce je snadno naplňte. Anebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte k sobě okraje a nechte příslušnou dobu dokynout.

8.Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, svolejte jedlíky a společně je snězte ještě ten den. I Saturnin přece dobře věděl, že druhý den se hodí nanejvýš jako uspokojivý materiál pro disciplínu hod koblihou na kohokoli.

Otázka na vás všechny, kdo jste dočetli až sem: berete koblihy jako bezpodmínečnou součást masopustu a dopřáváte si je touto dobou každoročně?