1.Jakou mouku na koblihy?

Zásadní otázka vyžaduje zásadní odpověď. Ze všech druhů mouky se mi nejvíc osvědčila dobrá, kvaitní hladká. Na hrubou rovnou zapomeňte, a pokud váháte nad polohrubou nebo jinou zrovna doma nemáte, klidně ji použijte taky.

Nejlepší, nejnadýchanější koblihy však docílíte z mouky hladké. Dobře se zpracovává a dobře kyne. Souhlasí s tím cukrářské učebnice i přední česká cukrářka Pavlína Berzsiová.

Chcete-li nějaké snadno zapamatovatelné pravidlo, pak si klidně říkejte, že hrubá mouka patří do jídla, které se vaří (třeba knedlíky), hladká do jídla, které se smaží (dnešní koblihy).

Těsto na koblihy

Nejspíš dobře víte, že na koblihy se bere kynuté těsto.

Pokud s kynutým těstem teprve začínáte laškovat, nebo se ho bojíte, nebo vás neposlouchá, čtěte ze všeho nejdřív článek o tom, Jak nezabít kynuté těsto, a pak se sem vraťte.

I když jsou koblihy kynuté, přesto se na ně bere trošku zvláštně připravené kynuté těsto. Přijde do něj totiž nejen kvásek jako do kteréhokoli jiného kynutého těsta, ale taky máslo utřené s cukrem a žloutky. Jelikož se o nadýchanost stejně postarají hlavně kvasnice, nemusíte si s tím třením zas tak dělat hlavu, ono to dopadne, i kdybyste máslo rozpustili a přimíchali do těsta se zbytkem surovin. Čili třete, ale nijak zvlášť se s tím nestresujte.

To nejdůležitější teprve přijde: koblihy chtějí sádlo. Lidské sádlo. Měli byste ho trochu vypotit, když těsto zpracováváte. Jinými slovy, buď si to odpracujete vy, nebo elektrický hnětač, ale jeden z vás rozhodně nebude u hnětení těsta zahálet. Dokud nebudete mít těsto hladké a hebké, ani se neodvažujte přestat.