– Přitažlivost je to, co pro někoho zní jako zvědavost, zájem nebo náklonnost – vysvětluje, zatímco chtíč popisuje jako silnou sexuální touhu po někom a připoutanost je emocionální spojení mezi dvěma lidmi.

Jak se dva jedinci citově sblíží, vyhledávají tuto intimitu a cítí se bezpečněji, když jsou s tou druhou osobou, dodává.

Co přesně pohání tyto tři komponenty?

I když neexistuje žádný skutečný způsob, jak vynutit věci, jako je přitažlivost a připoutanost, studie z roku 2010 publikovaná v Journal of Social and Personal Relationships identifikovala 12 „předchůdců“ zamilovanosti, jmenovitě vzájemná sympatie, vzhled, osobnost, podobnost, známost, společenský vliv, potřeba naplnění, vzrušení, připravenost, specifická znamení, izolace, tajemství.

– To, co lidi nutí se zamilovat, je směs skutečné zranitelnosti, touhy, sexuality a romantiky, která vytváří směs, jako je Svatý grál, bezpečí, vzrušení, dostupnosti a vzájemné lásky. To je to, co skutečně hledáme – vysvětluje terapeut Ken Page.

Co láska není?

Bylo by nedbalé nezmínit se o tom, co láska není, než se pokusíte někoho přimět, aby se do vás zamiloval.

Samotná povaha této otázky vás nutí přemýšlet, proč byste se měli snažit přimět někoho, aby se do vás zamiloval.

Podle Page je neuvěřitelně snadné uvíznout při získávání něčího souhlasu a zároveň opustit své vlastní potřeby nebo dokonce pocit sebe sama.

– Míra, do jaké se hyperzaměříte na to, zda vás má někdo rád, je míra, do jaké se necháte odejít – říká s tím, že daleko důležitější je ujasnit si, jak se ten člověk vlastně cítí.

Možná zjistíte, že když jste kolem nich, cítíte uvnitř chlad, jako byste je museli chytit, protože ve skutečnosti nejsou k dispozici, vysvětluje. Tento způsob myšlení může do značné míry způsobit rány z opuštění, v nichž se nedostupnost člověka stává palivem pro jeho vlastní problémy s opuštěním.

– Je to neuvěřitelně návykový a nutkavý druh přitažlivosti, na kterou jsme všichni naprogramováni být citliví a zranitelní – poukazuje Ken. Jde ruku v ruce se zamilovaností poznamenanou pocity posedlosti a fantastické touhy.

Podle manželské a rodinné terapeutky Holly Richmondové kombinace hormonů, endorfinů a emocionálního upřednostňování, ke kterým dochází v raných fázích vztahu, nemusí nutně znamenat, že povedou ke skutečné, dlouhodobé lásce, ale také to neznamená, že nakonec se to nevyvine, ale pokud toho člověka postavíte na piedestal a pokusíte se z něj získat lásku, pravděpodobně ho vůbec nevidíte jasně – což není pravá láska.

Ačkoli je chtíč nebo sexuální touha nedílnou součástí lásky, věci mohou být složité, pokud je úroveň chtíče vysoká.

Lásku a chtíč lze snadno zaměnit, protože ve skutečnosti aktivují podobné nervové dráhy v mozku, které se podílejí na věcech, jako je cílené chování a štěstí, odměna a závislost.

Je tedy důležité určit, zda máte co do činění se skutečnou láskou nebo jen chtíčem.

Jak přimět někoho, aby se do vás přirozeně zamiloval?

Pokud je váš zájem o někoho opravdový a chcete mezi vámi podpořit pocit intimity a blízkosti, odborníci říkají, že byste měli udělat

Pokračování na další straně