Vyznáte se v etiketách, ale stejně nevíte, co k svačině?

U jídla je potřeba přemýšlet z hlediska obsahu živin, které postupně uvolňují do těla energii, a tím ho i zasytí,“ říká hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Pokud máte možnost připravit si svačinku doma, můžete si připravit domácí pomazánku z čerstvých ingrediencí a namazat si ji na kousek kváskového či celozrnného chleba. „Jestliže jste na cestách, pospícháte nebo potřebujete doplnit energii před či po sportu, můžete sáhnout i po energetické nebo proteinové tyčince, ale snažte se vyčíst z etikety maximum informací o jejím složení a nutričních hodnotách,“ upozorňuje Kateřina Hollerová.

Zajímavost: Věděli jste, že v případě raw tyčinek často platí, že vyšší cena je odrazem kvality? Je to poměrně logické, protože například raw ořechy, celé, v BIO kvalitě stojí přibližně 400 korun za kilo (nákupní cena pro výrobce, nikoliv spotřebitele). Za nekvalitní a často tepelně upravené polámané ořechy zaplatí výrobce 150 Kč za kilo. Rozdíl v ceně surovin může být až trojnásobný.

Dejte si pozor na označení natural

Kromě informací na etiketách si všímejte také dalších označení na obalech produktů. „Označení natural nebo přírodní nemá v legislativě žádnou velkou oporu a muže znamenat ledacos. Rozhodně to není srovnatelné se slovy BIO nebo EKO, která mohou být užívána jen v případě existence certifikátu,“ upřesňuje Tereza Havrlandová. Označení natural například nezajistí nulový obsah pesticidů, ba naopak je téměř jisté, že v potravině jsou, protože kdyby nebyly, výrobce by si pořídil BIO certifikát. Stejně tak není nic přírodního na pesticidech a kdo chce jíst zdravě a hlídat si postavu, měl by se jim vyhýbat. Označení natural maximálně může znamenat, že výrobce nepoužil aditiva při výrobě, ale neříká nic o použitých ingrediencích, které téměř jistě obsahují rezidua pesticidů.