Děsí vás tento obrázek? Pravděpodobně ne. Jedná se pouze o dva body. Zajímají vás tyto dva body? Pravděpodobně ano, pravděpodobně ne,“ ptá se Daria na Instagramu. Na této fotografii je však její syn, který má na kůži dvě roztočové nymfy. Ty bývají menší než dospělí jedinci, ale i tak představují značné riziko pro zdraví každého člověka.

Zdravotní sestra tomu zprvu nevěřila. Klíšťata přenášejí patogeny, ale vypadají jen jako tečky. Pokud nevíte, co hledat, můžete je snadno přehlédnout pouhým okem.“

Testy potvrdily diagnózu a dítěti bylo okamžitě poskytnuto odborné ošetření. Klíšťata se vyskytují také na zvířatech. Ani zvířata, která jsou pravidelně ošetřována preventivními léky, nejsou před klíšťaty zcela chráněna.

Proto by se lidé, kteří chodí pravidelně ven, měli doma vzájemně kontrolovat. Zejména v zelených oblastech. To však neznamená, že pobyt jinde není nebezpečný: Pokud se přiblížíte ke kousku trávy nebo stromu delšímu než 20 cm, můžete tam klíště najít. Pokud později najdete na svém těle něco, co není normální, nepodceňujte riziko a důvěřujte svým instinktům. I když se uzdravíte, nemoci přenášené klíšťaty vám mohou následně zkomplikovat život.