Nejčastěji se pocit, že partnerovi už na nás nezáleží, dostaví právě kolem pěti až 10 let společného soužití.

Pokud si muž uvědomí, že ho už žena nemiluje, dostaví se mnoho silných negativních emocí. Muž má pocit, že ve vztahu selhal, že není dost dobrý jako muž, že pro manželku už není přitažlivý a podobně. Muž se cítí hrozně a neví, jak v životě dál.

Zpočátku se partner bude snažit zjistit, v čem je problém, ale časem ho to unaví.

Základem funkčního vztahu je správná vztahová komunikace a naplňování vzájemných potřeb. Správná komunikace znamená, že spolu budete o svých problémech, pocitech a zážitcích v klidu hovořit. Bez zvyšování hlasu, bez výčitek a bez vzájemného osočování.

nenaplňujete některé z jejích potřeb, a proto je k vám teď chladnější. Kdy jste naposledy své ženě složili kompliment? Řekněte jí, že jí to sluší, že se vám líbí a že vás přitahuje. Dotýkejte se jí i ve chvílích, kdy nemá dojít k sexu. Dejte ji najevo, že ji máte rádi.

Vztahy jsou tu od toho, abychom poznávali sami sebe skrze toho druhého, a také povýšili náš vlastní život a jeho prožívání k naplnění. Právě teď, kdy je svět nestabilní a prožíváme si na kolektivní úrovni různá traumata, je přece stabilita a podpora ve vztahu (v rodině) na prvním místě. Pokud si vybuduji pevný a láskyplný vztah, dají se zvládnout všechny životní nástrahy.