Takhle to všechno začalo…

Silvia přišla do domu Banishevských z velké chudé rodiny. Její otec, Lester Likens, měl jen osm tříd školy a pracoval v mnoha různých zaměstnáních, aby se uživil. Cestoval z veletrhu na veletrh, aby prodával jídlo, a bylo to v roce 1965, kdy se s manželkou rozhodli podnikat. Pak potřebovali někoho, kdo by se o jejich děti postaral. Starší Diana už dospěla a vdala se. Chlapci Danny a Benny byli se svými prarodiči a ostatní dívky, Sylvia a Jenny.

Jenny byla plachá, tichá a nejistá a poté, co onemocněla obrnou, kulhala na jednu nohu. Silvia měla mnohem větší sebevědomí, měla přezdívku „cookie“. Byla krásná, ale vždy se usmívala se zavřenými ústy, protože jí chyběl jeden přední zub.

Společný přítel představil Likens Gertrude Baniszewski, která bydlela ve velkém pronajatém domě a byla ochotná hlídat Jenny a Sylvii za 20 dolarů týdně.

Gertruda se už starala o svých sedm dětí: Paulu (17). John (12), Stephanie (15), Mary (11), Shirley (10) a James a Dennis, 18měsíční dvojčata. Od začátku byl mezi Silvií a Paulou konflikt, a to bylo semínko toho, co v tom domě hrůzy za pár měsíců vyrostlo.

Jednoho dne peníze od Sylviiných rodičů nedorazily, když Gertruda očekávala. Jenny později vyprávěla:

„Vzala nás nahoru, dala mi facku a řekla: Hlídala jsem vás, dvě feny, týden zadarmo.“ Peníze dorazily druhý den, ale Gertrude „změnila rekord“. Banishevski byla hubená žena, fyzicky slabá, ale k trestu používala dvě věci – dřevěné pádlo a tenký kožený pásek. Začala používat pádlo na Sylvii a Jennu pro každou maličkost. Jednou obvinila Silvii z krádeže, aby si pak popálila prsty zápalkami. Když kvůli astmatu neměla sílu se o dívky starat, pomohla jí Paula.

Věci zašly tak daleko, že sousedčiny děti začaly přicházet, aby se účastnily mučení. Cvičili na ní judo, házeli s ní o zeď, někteří do ní kopali a bili pěstmi, jiní na ni hasili cigarety. Zatímco Gertruda a děti sledovaly, Silvia byla nucena se svléknout a vložit si prázdnou láhev od koly do pochvy.

Po bití byla Silvia nucena lehnout si do vany s horkou vodou, aby se „očistila od svých hříchů“. Poté, co během spánku namočila matraci, byla těžce zbita. Pak se Gertruda rozhodla, že Silvia už nemůže bydlet v jejím domě.

Ironií osudu jí nebylo dovoleno jít ven. Byla shozena z vrcholu schodiště do sklepa a zavřena, dostali jen pár sušenek a nesměli používat koupelnu. Banishevski řekla svým dětem, že Silvia je prostitutka a že je na to hrdá a že by jí to všichni společně vyřezali na břicho. To udělala pomocí velké jehly. Sousedský kluk, Richard Hobbs, dokončil řezbu.

Když si Baniszewski uvědomil, že Silvia může zemřít, přiměla ji napsat na papír, jak ji zbila skupina chlapců. Plán byl zavázat jí oči a nechat ji v nedalekém lese. Silvia se pokusila utéct, ale Gertruda a jeden z chlapců ji chytili a hodili zpět do sklepa.

Silvia zemřela 26. října 1965. Oficiální příčinou smrti byl otok mozku, vnitřní krvácení a šok způsobený mnohočetnými poraněními kůže. Byla také extrémně podvyživená.

Soud s Banishevskim se konal následující rok v květnu. Gertruda popřela, že by věděla cokoli o násilí na Sylvii, tvrdila, že to musely udělat děti. Nevinila se. Porota ji však uznala vinnou z vraždy prvního stupně, zatímco její dcera Paula byla odsouzena za vraždu druhého stupně. Hobbs byl odsouzen za zabití spolu s Johnem Beniszewskim a dalším sousedem. Matka s dcerou dostaly doživotí, chlapci od dvou do 21 let vězení.

V roce 1971 se konal nový proces, ale Gertrude byla znovu odsouzena za vraždu prvního stupně, zatímco Paula se přiznala k zabití, aby dostala nižší trest a odseděla si dva roky ve vězení. Tři chlapci byli podmínečně propuštěni za dobré chování již v roce 1968. V roce 1985 však byla podmínečně propuštěna i Gertruda. Změnila si jméno na Nadine van Fossan a přestěhovala se do Iowy, kde žila až do své smrti. Zemřela 16. června 1990 na rakovinu plic.

Paula se provdala a přestěhovala se na farmu také v Iowě. John se stal takzvaným laickým duchovním (kazatelem víry vybraným církví) v Texasu a věnoval se poradenství dětem rozvedených rodičů. Hobbs zemřel na rakovinu ve věku 21 let, čtyři roky poté, co byl podmínečně propuštěn. Za tu dobu se několikrát dostal do konfliktu se zákonem.

Lester a Betty Likens se po této hrozné události rozvedli. Betty se znovu vdala. Zemřela v roce 1998 ve věku 71 let. Jenny Likens zemřela v roce 2004 ve věku 54 let.