3. Soda obsahuje přísady způsobující rakovinu

Mnoho sodovek obsahuje umělé karamelové zbarvení. Toto zbarvení obsahuje 2 sloučeniny, o nichž je známo, že způsobují rakovinu u zvířat. Jeden výzkum ukazuje, že pouze 16 mikrogramů těchto sloučenin stačí k ohrožení rakovinou. Šokující je, že jedna láhev coly obsahuje 200 mikrogramů.

4. Soda může způsobit rozpad zubů

Děti a dospělí, kteří pijí příliš mnoho sody, se nazývají „Mountain Dew Mouth“. Toto jméno vynalezli zubaři, kteří vysvětlují, že lidé, kteří konzumují hodně sody, skončí s ústy plnými rozpadajících se zubů. Soda obsahuje kyselinu citronovou, která eroduje sklovinu, která je ve skutečnosti jádrem zubu.

5. Pitná soda může vést k mnoha chorobám

Inzulínová rezistence:  Příliš mnoho cukru může způsobit, že se vaše buňky stanou rezistentními vůči účinkům inzulínu.

Nealkoholické mastné onemocnění jater:  Konzumace sody, která obsahuje hodně fruktózy, může přetížit vaše játra, což z fruktózy udělá tuk. Tuk zůstává v játrech a způsobuje nealkoholické ztučnění jater.

Srdeční choroby:  Konzumace nápojů, které obsahují příliš mnoho cukru, může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pouze jeden nápoj denně může zvýšit riziko infarktu o 20%.

Demence:  Vědci zjistili souvislost mezi demencí a zvýšením hladiny cukru v krvi. Konzumace spousty sladkých nápojů zhoršuje vaši paměť, což může nakonec vést k Alzheimerově chorobě.

Diabetes typu 2:  Pití jedné plechovky sody denně může zvýšit riziko vzniku cukrovky typu 2.

Zdroj:dailyhealthytime.com