Druhý den začal průvodem vesničanů k bráně, kde zavěsili sekeru. To mělo zahnat zlé duchy a získat přízeň bohů. Před dohazovačem se skládaly sliby. Poté se obětoval chléb a sůl.

Nevěsta si sundá z hlavy věnec a nasadí si klobouk vdané ženy. Dalším rituálem bylo stříhání copů, které symbolizuje rozchod s nemanželským partnerem.

První noc se svědky

Mladý pár však čekal ještě jeden důležitý úkol. Svůj sňatek museli zpečetit v posteli. Marně bychom však při této tradici hledali romantické fúze. Naopak, tento akt byl traumatizujícím zážitkem zejména pro nevěstu, která na něj do konce života nezapomene.

První svatební noc novomanželky má jediný cíl. Aby se zajistil její úspěch, četlo se písmo na posteli umístěné v sýpce nebo stodole, pod polštář se dávaly peníze a léčivé byliny. Matka a tchyně pak kontrolovaly místnost, zda v ní nejsou lahvičky s krví, aby zachránily nepanenskou nevěstu před veřejným ponížením.

Jakmile bylo vše na svém místě, družičky oblékly novomanžele do dlouhých bílých košil s rozparky. To mělo zabránit tomu, aby je někdo viděl nahé. Někdy se dívka odmítala obléknout a začala se koupat. V takovém případě byla dívka zbita a podrobena.

Následoval první akt podřízení se ženichovi. Dívka si musela zout boty. Poté muselo dojít ke vzájemnému zotročení za přítomnosti vybraných hostů, kteří měli dosvědčit, že ke ztrátě panenství skutečně došlo.

Cílem mladého muže bylo dokončit pohlavní styk do 30 minut. Byl to jediný způsob, jak to dokázat. Tento čas znamenal, že většina nevěst byla fakticky znásilněna. Pokud se akt nezdařil, byl k lůžku pozván ženichův bratr nebo bojar.

Pokud však vše proběhlo podle plánu, muž to oznamoval rozbitím džbánu. Nevěsta si svlékla košili a pověsila ji na viditelné místo, aby všichni viděli, jestli o věneček skutečně přišla.