Kolik akrylamidu konzumujete?

Nejvyšší limit akrylamidu v pitné vodě je 0,12 mikrogramů ve 2,5 dcl sklenici vody. Přibližně 170 g hranolků obsahuje 60 mikrogramů akrylamidu, což je 500krát více než akceptovaný limit.

Totéž platí i u bramborových lupíncích.

Množství akrylamidu je v nich tak vysoké, že v roce 2005 Kalifornie obžalovala ty společnosti, které neinformovaly spotřebitele o možných zdravotních problémech, které s sebou produkty obsahující akrylamid přinášejí.

V roce 2008 dospěly k dohodě a od té doby Frito-Lay a ostatní společnosti souhlasily se snížením množství akrylamidu ve svých bramborových lupíncích na 0,27 mikrogramů.

Tato hodnota je již poměrně nízká, takže už nebylo nutné žádné varování o možném riziku rakoviny.

Nadace pro práva životního prostředí sídlící v Kalifornii vydala zprávu „Čím jsou přeplněné bramborové lupínky: Množství rakovinu-způsobujícího akrylamidu v bramborových lupíncích známých značek“ poukazující na nebezpečí spojené s konzumací lupínků.

Jejich analýza ukázala, že dané produkty přesahovaly minimálně 39krát a maximálně až 910krát povolené množství akrylamidu!

Nejhorší produkty dostupné v té době na trhu byly:

  • Cape Cod Robust Russet: 910krát více akrylamidu, než bylo legálně povoleno
  • Kettle Chips (jemně solené): 505krát více
  • Kettle Chips (medově dijonské): 495krát více

Pečené hranolky mohou být ještě horší než smažené

Možná byste si měli dvakrát promyslet, zda sáhnete po pečených hranolkách. Ty rozhodně nejsou o nic zdravější než smažené, a tudíž se takto nevyhnete ani žádným zdravotním rizikům.

Jak jsme již totiž zmiňovali, akrylamid vzniká tehdy, když se potravina zpracovává při vysokých teplotách, takže pro pečení to platí také.

Podle FDA pečené hranolky obsahují třikrát více akrylamidu než normální hranolky.

Totéž platí pro ostatní podobně zpracované potraviny, avšak zpracování brambor při vysoké teplotě je jedním z nejhorších způsobů, jak je připravovat.

FDA tvrdí, že smažené Ore Ida Golden Fries obsahují 0,11 miligramů akrylamidu a v pečené formě až 1,10 miligramů!

O co nám tímto vlastně jde?

Chceme, abyste měli na paměti, že každý typ bramborových lupínků či hranolků obsahuje akrylamid, pečené i smažené.

Pokud se nad tím zamyslíte, pravděpodobně si uvědomíte i to, že bramborové lupínky mají negativní vliv i na hladinu inzulínu v krvi.

Akrylamid není jediným nebezpečím

Mám pro vás i další špatné zprávy. Akrylamid není jediná genotoxická látka, které byste si měli být vědomi. Vysoké teploty podporují tvorbu i dalších chemických látek.

Heat-Generated Food Toxicants (HEATOX) je projekt týkající se toxických látek, které vznikají v jídle během úpravy pod vysokými teplotami.

Tento projekt vedený EU po dobu tří let uveřejnil koncem roku 2007 výsledky, které poukazovaly na to, že existuje přibližně 800 toxických látek, které během tepelné přípravy jídla vznikají a z toho až 52 je potenciálně karcinogenních.

Potvrdilo se, že akrylamid je pro naše zdraví opravdu nebezpečný a že v domácí stravě nepřijmete až tolik chemických látek jako v restaurační stravě a polotovarech.

HEATOX také ukázal, že akrylamid nelze zcela eliminovat, ale existuje několik způsobů, jak se této chemické látce lze vystavovat méně.

Podle výsledků výzkumu, i v případě, že budete aplikovat všechny možné způsoby pro snížení přítomnosti akrylamidu, který přijímáte, pokles o 40 % je pravděpodobně nejlepší výsledek, jaký můžete dosáhnout.

Některé z nejběžnějších látek, které vznikají při vysokých teplotách
Zde je pár dalších neméně škodlivých látek, které se vytvářejí jako důsledek aplikace vysokých teplot při přípravě potravin:

Heterocyklické aminy (HCAs)
Tyto toxiny se spojují s rakovinou a vznikají, když se různé typy masa vaří při vysoké teplotě.

Koncentrují se ve spálených částech masa, takže se snažte maso nepropéct a nejezte žádné spálené části.

Podrobněji o tom, jak správně připravovat maso, abyste se vyhnuli vzniku nebezpečných látek, píšeme i v článku Jak správně grilovat maso, abyste v něm snížili tvorbu rakovinotvorných látek.

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs)
Tuk, který kape na zdroj tepla, způsobuje nadměrný kouř. Tento kouř se shromažďuje kolem jídla a do masa se tak dostávají karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky.

Produkty pokročilé glykace (Advanced Glycation End Products – AGEs) jako vaření při vysokých teplotách včetně pasterizace a sterilizace zvyšuje množství pokročilé glykace v jídle.

Pokud konzumujete takové jídlo, toxiny pokročilé glykace se vám dostávají do těla.

Nahromadění těchto toxinů vede k oxidačnímu stresu, zánětům a zvýšenému riziku srdečních chorob, cukrovky a onemocnění ledvin.

Hledání „zdravých“ lupínků stále pokračuje
Podobně jak se pátrá po svatém Grálu, pátrá se i po metodách, jakými by potravinářské společnosti mohly zlepšit kvalitu svých sice výnosných, ale zdraví poškozujících výrobků.

Do konce roku 2011 měla být receptura poloviny Frito-lay produktů od společnosti Pepsi propracovaná tak, aby její produkty obsahovaly více přírodních přísad.

Tato změna byla součástí plánu společnosti PepriCo, která měla zájem dostat se na trh se zdravou stravou.

Zpráva zveřejněná ve Wall Street Journal informovala také o tom, že do roku 2020 společnost doufá ve zvýšení investice do oblasti výživy z 10 bilionů dolarů na 30 bilionů.

PepsiCo by měla odstranit z produktů všechny rizikové látky, jako například glutamát sodný (MSG). Tato, ale i jiné přísady budou nahrazeny přírodním kořením, jako jsou melasa a paprika.

Společnost také plánuje nahradit umělá barviva řepným džusem, červeným zelím a mrkví. Přibližně 60 různých produktů se podrobí takové „přeměně“.

Tyto kroky by měly jít příkladem všem společnostem.

Je to totiž perfektní způsob, jakým mohou i spotřebitelé pozměnit výrobu potravin tak, aby našemu zdraví neškodily.

Výrobky se změněnou recepturou budou sice považovány za méně škodlivé, ale pravdou zůstává, že bramborové lupínky nebudou nikdy zdravou volbou.

Přírodní lupínky jsou menší zlo, ale vězte, že pravidelná konzumace této potraviny bude tak jako tak mít vliv na vaše zdraví.

Faktem je, že moderní onemocnění jako rakovina, srdeční onemocnění, obezita či cukrovka jsou spojená se stravováním. A produkty ze zpracovaných brambor nejsou nejlepší volbou, pokud nechcete přispět ke zhoršení statistik nemocí.

Jak se ale vyhnout toxinům, které vznikají během tepelné úpravy potravin?
Čím více stravy jíte v syrové podobě, tím zdravější budete.

Proto abyste snížili množství toxinů, které přijímáte, bude určitě dobré omezit množství vařené stravy a polotovarů na minimum a konzumovat více syrové stravy.

Ještě lepší bude, když bude přibližně 80 % toho, co sníte, v syrové formě, protože je to jeden z největších faktorů, díky kterým si udržíte dlouhodobě dobré zdraví.

Je těžké změnit své stravovací návyky, ale vyhnout se těm nejhorším věcem bude dobrým startem.

Zredukujte konzumaci smažených hranolků, bramborových lupínků, limonád, ať už normálních nebo dietních, protože, jak se ukázalo, umělá sladidla jsou ještě horší než fruktóza.

Nezapomínejte, že čerstvá strava je tajemstvím dobrého zdraví a také zdravého vzhledu.

Mnoho lidí si ale stále myslí, že je téměř nemožné připravovat jídlo, aniž by použili nějaké polotovary.

Bruce Weinstein a Mark Scarbrough se tomuto tématu věnovali v knize Skutečné jídlo má křivky a tato kniha je perfektním startovacím bodem k oblíbenosti skutečného jídla.

Když si už jednou zvyknete žít zdravým způsobem života, naučíte se i to, jak si připravit jídlo za krátký čas, který byste strávili cestou do nejbližšího fast foodu.

Takto se vám podaří uspokojit nejen své tělo, ale i mysl, a v konečném důsledku i peněženku, protože polotovary jsou většinou dražší než doma připravené jídlo.

Zdroj:vylectese