2. Meditujte

Meditace může pomoci vytrénovat váš mozek, aby se přestal bát. Výzkumníci v časopise Psychosomatic Medicine studovali účinky meditace a zjistili, že meditace je zvláště dobrá pro snížení kognitivní úzkosti nebo obav.

Akt volby vypnout zdroj stresu je aktivním krokem v tréninku mozku, aby se přestal bát. Když se cítíte napjatí, udělejte si pár chvil pro sebe a meditujte.

Několik okamžiků, kdy se vědomě rozhodnete vyhnout se jakémukoli nepřirozenému hluku ve svém životě, vám umožní soustředit se na to, co je pro vás nejdůležitější, nyní i v budoucnu.

Meditace je nedílnou součástí všech náboženství a kultur na Zemi. Jeho blahodárný účinek na mysl a tělo nám umožňuje rozšířit naše vnímání a podávat lepší výkony v každodenním životě. Meditace je stažení se z hluku světa a mysli a ponoření se do kontaktu se sebou samým a Bohem. Je to nabíjení baterií duše, setkání s Bohem.

Bylo vědecky dokázáno, že meditace může posílit mysl, zlepšit zdraví neuronů, zvýšit inteligenci a pocity štěstí a klidu.

Meditace není nějaké exotické cvičení nebo dechová technika. Nemá to nic společného s hypnózou nebo magií. Kořen slova meditace pochází z latinského slova meditare, což znamená „přebývat uvnitř, myslet nebo přebývat v sobě“. V sanskrtu se meditace nazývá dhjána, tedy „plné uvědomění“.

Tyto názvy naznačují, že meditace je technika sebepoznání a kontaktu s Bohem, která dosahuje harmonie těla, ducha a mysli.

Existuje mnoho druhů meditací, které se dělí do tří základních forem: meditace na zvuk (mantra nebo modlitba), forma a symbol. Meditaci bychom měli chápat jako univerzální lék pro každého člověka, kosmický lék, který pomáhá řešit problémy a prožívat bezmezné štěstí.

Meditace je nejmocnější způsob harmonizace a nápravy fyziologických nepravidelností a poruch, protože jejím prostřednictvím přímo ovlivňujete příčinu nemoci, která se ve skutečnosti nachází v jemnějších částech naší bytosti. Meditací posilujete své fyzické, duševní i duchovní zdraví a stáváte se tak odolnější vůči nemocem a stresovým situacím, ve kterých se můžete ocitnout. Když je vaše mysl klidná a odpočatá, pak ji vaše fyziologie následuje a podporuje.

Je vědecky dokázáno, že při meditaci dochází k úplné synchronizaci mozkových vln, normalizaci metabolismu, hlubokému odpočinku, snížení krevního tlaku, harmonizaci sympatického a parasympatického nervového systému. Meditace uvolňuje nervový systém, jehož napětí je častou příčinou mnoha nemocí.

Meditace snižuje chronickou bolest, léčí nespavost, zlepšuje koncentraci a podporuje mládí.

Meditace také zpomaluje proces stárnutí mozku, což je velmi důležité, protože mozek časem řídne a myšlenkové pochody slábnou. Meditací stimulujete práci neuronů a tím tvorbu impulsů, spojení a myšlenkových pochodů. Meditace čistí mysl a podporuje lepší organizaci, rychlejší učení a zlepšuje koncentraci.

Ačkoli se někteří lidé domnívají, že na meditaci nemají čas, meditace je tak jednoduchá, že stačí zavřít oči na 30 sekund nebo déle. Pouhé dvě minuty stačí k vyčištění mysli. Bude se to zdát směšně snadné, stačí meditovat dvě minuty. To je skvělé. Začněte s pouhými dvěma minutami denně po dobu jednoho týdne. Pokud to půjde dobře, zvyšte to o další dvě minuty a cvičte to týden.

Pokud vše půjde dobře, bude se to postupně zvyšovat, za dva měsíce budete meditovat 10 minut denně, což je úžasné! Ale začněte pomalu.

Úzkost se samozřejmě může objevit při meditaci – a to je normální. Ti, kteří zvládli umění trénovat mozek, aby se přestal bát, doporučují pozorovat tyto znepokojivé myšlenky, když pozorujeme mraky na obloze za větrného dne.

Vraťte svou pozornost zpět k dechu a nechte myšlenky přicházet a odcházet. Řekni mi, budu o tom přemýšlet později.

Tím, že si uvědomíte nezkrocené, jak se mysl toulá, stává se frustrovanou, nekontrolovatelnou a vyhýbá se obtížným pocitům… můžete začít skutečné Já, pozorovatel myšlenek.

Nejjednodušší a nejvznešenější formou meditace, kterou může každý praktikovat, je zpívání, zpívání, modlitba nebo meditace o jménech Božích. Bůh má mnoho jmen a mystickým způsobem se Boží jméno od Boha neliší.

3. Cvičení

Dalším způsobem, jak přimět mozek, aby se přestal bát, je uvolnit stres cvičením.

Kromě stimulace uvolňování endorfinů v mozku pomáhá fyzická aktivita uvolnit svaly a zmírnit tělesné napětí. A protože tělo a mysl jsou nejtěsněji propojeny, když se tělo začne cítit lépe, může se začít cítit lépe i mysl.

Pokud dokážete rozpoznat, kdy začínáte být nervózní, jděte pokud možno na 5-10 minutovou procházku. Zaměřte se na prostředí a zvuky v přírodě a na pohyby těla a dýchání.

Studie ukazují, že cvičení může pomoci zmírnit příznaky deprese bez vedlejších účinků, které mohou způsobit léky. Pouhých 15 minut běhu denně nebo 60 minut chůze snižuje riziko rozvoje deprese a dodržování cvičebního plánu pomůže předejít opakování příznaků deprese.

Nakonec vás cvičení může odvrátit od znepokojivých myšlenek, které krmí vaši depresi, a umožní vám trávit čas v klidu.

I pár minut fyzické aktivity je lepší než žádná aktivita – začněte s pěti nebo deseti minutami a poté čas pomalu prodlužujte. Čím více cvičíte, tím více energie můžete mít a časem se budete cítit připraveni na minutu navíc. Klíčem k úspěchu je dostat se do mírné fyzické aktivity, i když je krátká, většinu dní v týdnu.

Sebepřijetí, disciplína, nezávislost, skutečná přítomnost – všechny tyto věci se učíte znovu a znovu prostřednictvím fyzických výzev. Zpočátku to může být obtížné, ale pravidelné cvičení vám pomůže znovu získat kontrolu nad svým životem.

Zbavíte se stresu a posílíte své duševní i fyzické zdraví.

***

Obavy jsou zbytečné, nikdo ze starostí nezískal nic kromě nemoci! Nechte vše být tak, jak je, a bezstarostně se nechte proudem bytí unášet, kamkoli potřebujete! Brzy si uvědomíte, že jste vždy ve správný čas na správném místě a že neexistují náhody!