Vysoký obsah bílkovin

Bílkoviny obsahuje každá buňka vašeho těla. Potřebujeme je k opravě buněk a tvorbě nových a také pro správnou činnost imunity.

Fungují jako enzymy, protilátky, poslové, struktura a opora, transport a úložiště. Jednoduše, bez bílkovin bychom neuměli existovat!

Cukrovka 2. typu

Jedním z nejlepších přínosů sýru feta je jeho vysoký obsah bílkovin (představující 4 gramy bílkovin na 28gramovou porci!).

Ještě lepší je fakt, že jako účinná je bílkovina, zejména ta z mléčných produktů živočišného původu, při snižování vašeho rizika diabetu 2. typu.

Vědci zjistili, že bílkovina v těchto produktech má pozitivní účinek na vylučování inzulínu a že kombinace vápníku, hořčíku, draslíku, konkrétních aminokyselin a cukrů s nízkým glykemickým indexem mají prospěšné účinky na regulaci hladiny glukózy, citlivost na inzulín a sek.

To zase následně snižuje více riziko vzniku diabetu 2. typu.

Vápník a kostní zdraví

Není žádným překvapením, že sýr feta je dobrý zdroj vápníku, minerálu, který hraje neodmyslitelnou roli ve zdraví vašich kostí. Vápník také pomáhá správné srážlivosti vaší krve, vysílání vzkazů vašim nervům a stahování vašich svalů.

99% vašich zásob vápníku se nachází ve vašich kostech a zubech a vy ztrácíte vápník každý den přes kůži, odrostlé nehty, a také močí či stolicí.

Bohužel, vápník si vaše tělo neumí vyrobit samo (jelikož jde o základní prvek), aby jej nahradilo a tak jej přijímáte buď z potravy, nebo si jej vaše tělo krade z vašich kostí, což vede ke zlomeninám, prasklinám a osteoporóze.

Dalšími důležitými minerály pro zdraví kostí jsou vitamín D a hořčík, bez kterých si vápník nemůže konat svou práci.

Vitamin A

Vitamin A je rozpustný v tuku a je velmi důležitý pro činnost imunity, vidění, reprodukci a komunikaci mezi vašimi buňkami.

Feta je skvělým zdrojem vitamínu A a díky obsahu tuku v sýru jej vaše tělo lépe absorbuje.

Navzdory všem těmto zdravotním přínosům sýru feta je důležitá střídmost

Jak již bylo zmíněno, navzdory všem jeho výživovým pozitivům, je feta stále sýr a to poměrně slaný, proto jej stačí málo.

Používejte jej jen jako zpestřující přísadu k salátu, chlebem pita, bruschetta nebo jej vyzkoušejte trochu s čerstvým ovocem nebo kapkou medu.

Tipy ke koupi kvalitního sýra feta

Zde je 5 užitečných tipů:

  1. Hledejte sýr vyrobený z ovčího nebo kozího mléka (nebo z jejich kombinace).
  2. Kupujte certifikovaný organický / bio sýr.
  3. Dávejte pozor na ožloutnutí. Sýr feta by měl být stále bílý a uložený ve slaném nálevu, aby si tuto barvu zachoval. Zežloutnutí znamená, že byla jistá doba vystavena vzduchu mimo nálev.
  4. Pokud se dá, kupujte řecký. V Řecku platí pro fetu přísné normy (mají jasně stanovené priority!), při koupi řeckého sýru feta tedy víte, že kupujete sýr z autentického zdroje a že je poctivě vyroben.
  5. Na svém povrchu by měl mít droboučkédírky a neměl by se drolit příliš snadno. Pokud se nadměrně drolí, znamená to, že byl zřejmě vyroben z kravského mléka (jedná se tedy o nepravou fetu).
  6. Sýr feta má řadu zdravotních přínosů a když se konzumuje v rozumné míře, může pomoci zlepšit vaše zdraví.

Už jeho malé množství dokáže dodat neuvěřitelnou chuť jinak poněkud fádním jídlům a tak neváhejte – pochutnejte si na troše sýra feta. Vaše tělo (a vaše chuťové pohárky!) vám poděkují.


Zdroj: theheartysoul.com