Proč dávat teplé jídlo přímo do ledničky?

Chlazení potravin nedokáže zabíjet bakterie, ale je schopno brzdit jejich růst, protože představuje pro ně nepříznivý stav prostředí. Samozřejmě existují i ​​chladně tolerantní a oblíbené bakterie a houby, ale začnou se množit asi po týdnu, kdy se už jídlo stejně nedoporučuje.

Kritický teplotní rozsah je 4-60 ° C, při kterém by potraviny měly být ponechány co nejkratší dobu. Tato řada je nejideálnější pro růst většiny bakterií. Abyste tomu zabránili, je důležité co nejdříve umístit jídlo na teplotu chlazení, tj. 4 ° C nebo nižší.

Samozřejmě, že u potravin, u kterých jen trochu trvá, než sundáte oheň, aby se některé ochladily, alespoň na 60 ° C, takže v takových případech musíte udělat nějaké triky, abyste proces chlazení urychlili.

Jak rychle ochladit jídlo?

Aby jídlo vydrželo déle a zabránilo rychlému růstu bakterií, je nejlepší podporovat proces chlazení, než jej vložíte do ledničky.

Potraviny se ochladí mnohem rychleji, pokud je oprášíte v mělkých krabičkách a umístíte je na několik minut do studené vody, aniž byste na ni ještě položili horní část krabičky.

Nepokoušejte se jídlo ochlazovat na korkové nebo dřevěné krájecí desce nebo plechu, protože je to velmi dobrý izolátor a ztěžuje jeho chlazení.

Návrhy úložiště

Vždy nejprve konzumujte dříve zakoupené jídlo.

Pokud se něco pokazí, okamžitě to vyhoďte!

Rozmrazené jídlo nikdy nezmrazujte.

Nikdy nedávejte ohřáté jídlo zpět do chladničky.

Nikdy nenechávejte jídlo venku při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.

Čas od času zkontrolujte teplotu chladničky, která by měla zůstat mezi 0-4 ° C.

Zdroj:blikkruzs.blikk.hu