3. Častěji děkujte

Studie ukazují, že lidé, kteří jsou vděčnější, jsou také šťastnější. Pokaždé, když někomu poděkujete, ať už je to člověk, který vám vaří ranní kávu, nebo kolega, toto gesto vám pomůže soustředit se na pozitivní aspekty vašeho života.

Pozitivní a příjemné vzpomínky podporují tvorbu serotoninu v mozku, který pomáhá nahradit úzkost a podrážděnost radostí a optimismem. Vděčnost a uznání za malá gesta nám pomáhají rozvíjet pozitivnější pohled na každodenní život.

4. Naučte se každý den něco nového

Pokaždé, když se učíme něco nového, dochází v našem mozku ke změnám. Získávání nových znalostí pomáhá v neustálém přizpůsobování se dynamicky se měnícímu prostředí. Jak se mozek mění a vyvíjí, odměňuje se dalším důležitým neurotransmiterem, dopaminem, který hraje roli v odměňování a motivaci.

Tato látka se uvolňuje například tehdy, když sníme něco lahodného, ​​milujeme se nebo přijmeme zprávu od někoho blízkého. Kromě toho, že vás celoživotní vzdělávání obohatí o nové znalosti a dovednosti, přispívá také k tomu, že se budete cítit šťastnější a naplněnější.

5. Objímejte své blízké častěji

Pro člověka je fyzický dotek nesmírně důležitý z hlediska pohody. To lze pozorovat například u dětí, kterým se dostává více péče a objetí.

Podle nejnovějších výzkumů jsou dotyky a objetí tak důležité, že náš mozek vnímá nedostatek fyzického spojení stejně jako skutečnou fyzickou bolest. Pokud jste v depresi nebo vidíte její známky u přítele nebo člena rodiny, zkuste upřímné a vřelé objetí. Neumíte si představit, jak moc to může pomoci.

6. Trávit více času na slunci

Trocha slunečního svitu přispívá ke zvýšení pocitu štěstí několika způsoby:

Na jedné straně dodává vašemu tělu vitamín D: vitamín D, známý také jako vitamín štěstí, hraje důležitou roli při tvorbě serotoninu, který nám pomáhá cítit se lépe. Nejjednodušší způsob, jak získat vitamín D, je sluneční záření, protože se v důsledku toho syntetizuje v naší kůži.

Sluneční záření také zvyšuje aktivitu serotoninu v mozku. Za slunečného dne je intenzita světla asi 100x vyšší než okolní světlo v kanceláři. Jste-li v depresi, stresu a úzkosti, jděte na pár minut ven a nasajte trochu slunečního světla – budete cítit, jak se postupně uvolňujete.

7. Více se pohybovat

Každý ví, že cvičení je dobré pro zdraví. Když skončíte s cvičením, váš mozek se naplní endorfiny, chemikáliemi, které mají podobný účinek jako opiáty. Endorfiny mohou zmírnit bolest a zlepšit naši náladu a pohodu.

Ať už začnete seriózně cvičit, nebo se během polední pauzy jen rychle projdete, budete se cítit šťastnější, naplněnější, méně úzkostliví a váš přístup bude pozitivnější.

8. Dopřejte si dostatek odpočinku

Pokud nespíte dostatečně, nebo pokud nespíte dobře, zvyšuje se vám v těle hladina takzvaného stresového hormonu kortizolu.

Nespavost a deprese jdou ruku v ruce. Pokud jste ve stresu a máte problémy se spánkem, budete celý den unavení, budete se hůře soustředit, budete moci dělat méně věcí, což přispěje ke stresu a začarovaný kruh bude pokračovat.

Zkuste jógu a meditaci. A pokud poruchy spánku stále neustupují, poraďte se s lékařem.

9. Zaměřte se na pozitivní vzpomínky a budoucí události

Přemýšlení o příjemných, pozitivních vzpomínkách, jako je hezká dovolená nebo víkend, nebo dokonce jen hezké věci, které nám řekl náš partner, zvyšuje hladinu serotoninu, což nám pomáhá cítit se šťastnější. Ale přemýšlení o nadcházející události, na kterou se těšíme s napětím, má podobný účinek.

Je přirozené, že povýšení, finanční zisk, olympijská medaile nebo angažmá udělá radost. Ale takové zvláštní události se v životě vyskytují jen zřídka, nepatří do řádu každodenního života. V roce je 365 (nebo někdy 366) dní a nějak se musíme snažit být šťastní ve všech, a k tomu se nám mohou hodit tyto malé „triky“.