4. Onemocnění jater

Bilirubin je žlutá látka, která je produktem rozkladu některých složek krve. Je to on, kdo dává moči světle žlutou barvu a stolici – tmavě nahnědlou. Bilirubin je dodáván do jater, kde se mísí se žlučí. Některá onemocnění jater mohou narušovat schopnost jater zpracovávat bilirubin, což způsobuje, že se jeho značné množství vylučuje močí, která v důsledku toho mění barvu.

Některé jaterní stavy, které způsobují ztmavnutí moči, zahrnují:

Hepatitida je virové onemocnění, které má několik forem: hepatitidu A, hepatitidu B a hepatitidu C. Její příznaky: vysoká horečka, nechutenství, zvracení, bolesti břicha. Moč ztmavne od 3. do 10. dne nemoci.

Co dělat. Hepatitida se léčí antivirotiky. V některých případech je nutná transplantace jater. Očkování proti hepatitidě A a hepatitidě B je možné.

Primární biliární cholangitida – chronické onemocnění jater , které je charakterizováno zánětem žlučových cest, čímž se vyvine primární biliární cirhóza Jednou z hlavních příčin tohoto onemocnění jsou kameny vytvořené ze stagnující žluči.

Zpočátku se onemocnění může vyvíjet asymptomaticky. Můžete také pociťovat únavu, sucho v ústech, suché oči, svědění kůže a bolesti břicha. Často se objevují stížnosti na špatný spánek a závratě při změně polohy těla. Jak nemoc postupuje, moč tmavne a výkaly se rozjasňují.

Co dělat. Léčba je symptomatická. V závažných případech se doporučuje transplantace jater.

Cirhóza je chronické onemocnění jater charakterizované degenerací jaterní tkáně, tvorbou četných uzlin a poruchou jejích funkcí. Příčiny cirhózy mohou být velmi různorodé, nejčastěji se jedná o abúzus alkoholu a poškození žlučových cest. Hromadění tuku v játrech, nikoli v důsledku chronického alkoholismu, může vést k onemocněním, jako je nealkoholická steatóza jater a nealkoholická steatohepatitida, které mohou být založeny na obezitě nebo hepatitidě.

Při absenci adekvátní léčby jsou tato onemocnění faktory zvýšeného rizika rozvoje cirhózy. Často se onemocnění projevuje v poslední fázi vývoje. Také cirhóza se může projevit atypickými příznaky: chronická únava, ztráta chuti k jídlu a ztráta hmotnosti, nevolnost. Jak onemocnění postupuje, objevují se otoky na nohou a v břišní dutině, zarudnutí dlaní, zežloutnutí kůže a oční skléry atd.

Cirhóza je onemocnění, kterému se lze zcela vyhnout dodržováním zdravého životního stylu, zejména vyvážené stravy a udržováním normální hmotnosti, odvykáním kouření a abúzem alkoholu.

Co dělat. Včasná diagnostika je důležitá, protože to umožňuje s pomocí adekvátní léčby zastavit vývoj onemocnění a učinit jej kontrolovatelným. V pozdějších stadiích onemocnění je jedinou léčbou transplantace jater.

5. Kameny ve žlučníku

Žlučové kameny mohou také způsobit tmavou moč. Většina kamenů se skládá z cholesterolu a bilirubinu. Onemocnění žlučových kamenů je často asymptomatické. Někdy ale může kámen zablokovat žlučovod a způsobit zánět žlučníku. V tomto případě osoba zažívá silnou bolest v pravém hypochondriu nebo horní části břicha.

Co dělat. Žlučové kameny při absenci komplikací zpravidla nevyžadují léčbu. Jezte vyváženou stravu a vyhýbejte se nasyceným tukům. V případě potřeby lze doporučit operaci k odstranění žlučníku.

6. Rakovina

Rakovina slinivky břišní, žlučníku a žlučových cest může způsobit nahromadění bilirubinu, což způsobuje tmavou barvu moči.

Co dělat. Pro konečnou diagnózu proveďte diagnózu. Podle jejích výsledků je předepsána léčba: chemoterapie nebo radiační terapie.

7. Krev v moči

Nejčastější onemocnění, která způsobují krev v moči, jsou popsána níže.

Infekce ledvin nebo ledvinové kameny.  Když se ledviny infikují, teplota stoupá a objevují se bolesti břicha, pánve nebo zad. Přítomnost ledvinových kamenů se nemusí nijak projevit, případně se mohou objevit bolesti, nejčastěji v bederní oblasti.

Zvětšená prostata vede k vážným problémům s močením. Na počátku onemocnění je to časté močení.

Zánět močového měchýře. Bolest je doprovázena močením.

Uretritida – zánět močové trubice vzniká v důsledku infekce pohlavně přenosnými chorobami.

Rakovina močového měchýře, ledvin, prostaty. Rakovina močového měchýře a prostaty se kromě výskytu krve v moči vyznačuje také častým bolestivým močením. Rakovina ledvin může způsobit neustálou bolest v hypochondriu a otok žaludku.

Co dělat. Pokud v moči najdete krev nebo pokud má tmavou barvu, je důležité naléhavě konzultovat s lékařem, abyste zjistili příčinu a předepsali adekvátní terapii.

8. Alkoptonurie

Alkoptonurie je dědičné onemocnění, které je založeno na porušení metabolismu tyrosinu. To vede k tvorbě kyseliny homogentisové. Výsledkem je, že moč a pot na vzduchu rychle ztmavnou. Postupem času se objevuje tmavá pigmentace kůže, nehty získávají namodralou barvu.

Jedním z prvních příznaků alkoptonurie u malých dětí jsou tmavé skvrny moči na plenkách. Další příznaky onemocnění se mohou objevit až ve třiceti letech. Při tom se v tkáních těla hromadí kyselina homogentisová, což může být doprovázeno výskytem řady zdravotních problémů: poškození pohybového aparátu, srdce a dýchacích orgánů.

Co dělat. Alkoptonurie je chronické onemocnění, u kterého se používá symptomatická léčba. Ve stravě musíte dodržovat dietu s nízkým obsahem bílkovin. Tím se zpomalí progrese onemocnění. Mírné cvičení je také vyžadováno pro rozvoj svalů a posílení kloubů.

Takže jsme viděli, že tmavá barva moči může být krátkodobým příznakem. Velmi často je to ale známka vážného onemocnění. Pokud tedy tmavá barva moči přetrvává dostatečně dlouhou dobu, nelze to ignorovat. V takovém případě návštěvu lékaře neodkládejte!

Zdroj.Lifehacker