3. Cvičení ve vodě

Pro osoby s nadváhou jsou vhodné fyzické aktivity, které nezatíží pohybový aparát více, než jej zatěžuje už samotná váha. Velmi šetrná ke kloubům je prakticky jakákoli aktivita ve vodě. „Samotné plavání může být pro začátečníka fyzicky náročné. Vhodnější je proto začít například s chůzí nebo během ve vodě. Velmi účinný a zároveň zábavný je vodní aerobik. Cvičit se dá i s plovacími činkami a dalšími pomůckami. Ve vodě je možné dělat cviky podobné sedům–lehům a další posilování. Voda pohyby usnadňuje a zároveň posilujete své vnitřní svalstvo udržováním stability,“ tvrdí Kateřina Hollerová.

Tip, jak se cítit v bazénu příjemně: Cvičení ve vodě vyžaduje obléct se do plavek, což může představovat problém. Abyste se cítila v plavkách dobře, nemusíte mít postavu modelky. Důležité je, aby vám ‚perfektně seděly plavky bez ohledu na vaše tělesné proporce. Proto neváhejte a než se přihlásíte třeba na vodní aerobik, udělejte si radost a pořiďte si nové plavky. Na cvičení ve vodě doporučujeme plavky vcelku.

4. Posilování pro ženy

Pokud je žena silnější, nosí s sebou daleko více kilogramů, než na kolik je lidský pohybový aparát stavěn. Z toho důvodu je důležité posilování, kterým se ale mnohé ženy vyhýbají.„Často se setkávám s tím, že ženy odmítají navštěvovat smíšené posilovny, protože se tam necítí dobře, případně mají obavy z toho, že jim narostou příliš velké svaly. Posilování vám pomůže zbavit se ochablých svalů, díky čemuž se přestanou přetěžovat klouby a kosti. Navíc díky silovému tréninku nastartujete metabolismu, takže i když nebudete zrovna cvičit, tělo bude spalovat více energie,“ vysvětlujete trenérka Kateřina Hollerová.

Tip, kam zajít: Využijte speciálních programů v klasických fitness centrech, kde nabízejí speciální lekce pro ženy, nebo zvolte čistě ženskou posilovnu. Například ve fitness centru Contours si můžete vyzkoušet systém cvičení s vlastní trenérkou určený výhradně pro ženy bez ohledu na věk a váhu.

5. Skupinové cvičení

I když při cvičení jógy, plavání nebo v posilovně budete mezi lidmi, skupinové cvičení je ještě o něčem jiném. „Být součástí skupiny bývá dobrou motivací, jak u aktivity, kterou jste si vybrali vydržet. Z pohledu jógy může být zajímavým benefitem i fakt, že díky společně vyladěné energii se ještě prohlubuje intenzivní relaxační působení lekcí a tím i účinky celého cvičení. Sdílená energie, na kterou se během lekce napojíte, je často intenzivnější zážitek než cvičení samotné a kromě toho se při skupinovém pohybu můžete samozřejmě  seznámit se stejně smýšlejícími lidmi,“ říká instruktorka jógy Věra Vojtěchová.

Tip, jak zvolit vhodnou aktivitu: Předtím, než si skupinové cvičení vyberete, ujistěte se, že je pro vás vhodné. Zajděte si na zkušební lekci, na které zjistíte, jestli vám vyhovuje stanovené tempo, styl lekce, jestli se vám instruktorka dostatečně věnuje a v neposlední řadě jestli vám je ve skupině příjemně. Cvičení vás musí bavit.