Postup

postup:
Těsto si připravíme následovně. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Do misky s bílky dáme špetku soli, rumovou esenci a vyšleháme do pěny. Potom přidáme cukr a pokračujeme v šlehání, dokud se všechen cukr nerozpustí a nevznikne hustý sníh. Do sněhu pak po jednom při nízkých otáčkách zašleháváme žloutky. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kakaem, mleté vlašské ořechy a špachtlí zapracujeme pohyby zdola nahoru. Formu s průměrem 25 cm si vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní těsto a vložíme do předehřáté trouby na 180 ° C. Upečeme a když nám po testu špejlí na ní nezůstane těsto, korpus je hotový. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte v troubě ještě 5 minut. Potom formu s korpusem vyjměte a nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.

Pokud byste korpus hned vybrali, horní část by splaskla. Korpus vyjměte z formy a po vychladnutí ho rozřízněte na 4 stejné pláty. Při řezání si dejte pozor, protože pláty budou dost tenké.

Příprava krému. V nepřilnavém hrnci z nerezavějící oceli zkaramelizujeme cukr. Je třeba cukr neustále míchat, dokud se nerozpustí a nebude mít měděnou barvu. Potom ho odstavíme. Třeba dát pozor, protože cukr se může snadno připálit. Do zkaramelizovaného cukru přidáme šlehačku pokojové teploty. Lehce promíchejte a dejte zpět na mírný oheň. Přidáme máslo a mícháme, dokud nezískáme řídký kompaktní krém. Krém necháme vychladnout. Po vychladnutí zhoustne. Mascarpone by mělo mít také pokojovou teplotu a předtím, než ho přidáme do karamelu je třeba jej promíchat vidličkou. Postupně promícháváme s karamelem po lžičkách a získaný krém odložíme zatím do chladničky.

Příprava polevy. Čokoládu nalámeme na kousky, přidáme k ní máslo a dáme do vodní lázně. Mícháme dokud nevznikne kompaktní poleva a necháme ji vychladnout.

Sestavení dortu. První plát dáme na talíř, polijeme ho sirupem, který nám vznikl smícháním kávy a vanilkového cukru. Pak ho natřeme karamelovým krémem. Pokračujeme v tomtéž postupu a vrstvíme na sebe pláty polité sirupem a natřené krémem. Poslední vrstvu krému polijeme polevou. Dort necháme přes noc vychladit, druhý den ji můžeme ozdobit a podávat. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj:napadovy.blog