Průzkumy VTsIOM ukazují, že 63 % Rusů je s tímto mauzoleem nespokojeno a rádi by ho odstranili, zatímco jiní považují toto místo za nedotknutelnou svatyni.

Na jednu stranu se dodnes s jistotou neví, proč Stalin učinil tak kontroverzní rozhodnutí, protože si byl dobře vědom, že Lenin by takový krok neocenil.

Je známo, že Vladimír Iljič nikdy nepřemýšlel o pohřbu v mauzoleu, jeho myšlenky směřovaly k jeho matce a na hřbitov Volkovo v Petrohradě, kde bylo její tělo uloženo k odpočinku. Proto zastánci přesunu těla vůdce navrhují právě toto místo.

Přes všechny kontroverze je nepravděpodobné, že by Rusové čekali, až bude Lenin znovu pohřben. Za prvé, mauzoleum Vladimíra Iljiče bylo prezidentským dekretem z roku 1995 zařazeno na seznam kulturních památek na federální úrovni.

Takže zbavit se budovy národního významu bude strašně těžké.

Za druhé, Lenin byl skutečně pohřben, což je potvrzeno výnosem Ústředního výkonného výboru SSSR z roku 1924. Píše se v ní: „Aby se vyhovělo přáním deklarovaným četnými delegacemi a výzvami k Ústřednímu výkonnému výboru SSSR a aby všem, kteří si přejí, a nemají čas dorazit do Moskvy v den pohřbu, byla poskytnuta příležitost aby se rozloučili se svým milovaným vůdcem.

Na základě toho byl vydán příkaz ke stavbě mauzolea, které je v dokumentech uváděno jako krypta.

Podle ruských zákonů lze pohřeb provést pohřbením těla nebo ostatků zesnulého do země. Zemí se myslí hrob nebo krypta, takže Lenin byl formálně pohřben.

Co se stane s Leninovým tělem v budoucnu, není známo. Další vývoj událostí ukáže až budoucnost.

Zdroj:cocoin.su