Zdravotní přínosy zralých banánů Je třeba je jíst čerstvé. Zatímco zelené banány obsahují několik živin, v době, kdy banány dozrávají a zežloutnou, mají zvýšený obsah vitamínů, živin, minerálů a antioxidantů. Žluté banány obsahují hořčík, který vám může pomoci vypořádat se s nespavostí. Pokud budete jíst banány v noci, můžete se cítit ospalí, protože ovoce má neuroprotektivní účinek a uvolňuje svaly těla. Hořčík také snižuje teplotu mozku a reguluje hormony. Navíc jsou jedním z nejbohatších zdrojů draslíku, který patří k elektrolytům regulujícím metabolismus; pomáhá tělu produkovat energii, podporuje syntézu bílkovin, která je důležitá pro tvorbu svalové tkáně. Banány také obsahují fosfor, který je nezbytný pro zdraví kostí a je jednou ze složek používaných k tvorbě DNA v těle.

Žluté banány s hnědými skvrnami Možná nevypadají moc lákavě, ale jsou jedinečným zdrojem antioxidantů, které jsou důležité pro srdce. Japonští vědci dokonce zjistili, že tyto skvrnité banány mají protirakovinné vlastnosti. Studie na Teike Institute v Japonsku ukázaly, že skvrnité banány obsahují 8krát více TNF nebo faktoru nekrózy nádorů než zelené banány. TNF identifikuje a ničí abnormální rakovinné buňky, které jsou zodpovědné za vývoj nádorů. Kromě toho posiluje imunitní systém tím, že bílým krvinkám pomáhá rychleji identifikovat oblasti zánětu a infekce v těle.

Hnědé banány jsou nejsladší a mají extrémně vysoký obsah draslíku. Takové produkty přispívají k prevenci onemocnění, jako je osteoporóza. Navíc obsahují tryptofan, který mění náladu, zlepšuje kondici člověka snížením úzkosti a zlepšuje spánek. Čím je ovoce starší, tím rychleji se v těle tráví, a proto jsou hnědé banány ideální pro lidi se zažívacími problémy. Je však třeba pamatovat na to, že jako každé jiné ovoce platí, že čím jsou banány starší, tím obsahují méně živin, proto by se měly skladovat v lednici, aby se minimalizovalo plýtvání. Banány jsou velmi zdravé, jsou všestranným ovocem, které se dá použít prakticky na cokoli. Kůra je chrání před pesticidy a znečištěním. Banány může jíst každý bez ohledu na věk, takže si klidně vyberte ty, které vám chutná nejvíc.

Zdroj:webinfo.kz