Svou hmotnost můžete nezávisle vypočítat pomocí vzorce:

(výška (cm) – 110) * 1,15.

Pro získání přesnějšího výsledku se používají koeficienty. Nejprve si ale musíte určit typ svého těla. K tomu je třeba změřit objem zápěstí krejčovským metrem. Je potřeba měřit v nejužším místě. V závislosti na získaném výsledku se určí typ těla a koeficient podpory ve vzorci:

  • astenické – objem do 14 cm, koeficient 0,9
  • normostenický – 14-18 cm, koeficient – 1;
  • hyperstenické – nad – 18 cm, koeficient – 1,1.

NAVÍC, POKUD VĚK ŽENY PŘESÁHL 50 LET, BUDE NUTNÉ ZVÝŠIT HODNOTU ZÍSKANOU VZORCEM O 7 % .

Spočítejme si například, kolik by měla vážit žena, která již překročila 50 let s astenickým typem postavy a výškou 170 cm:

(170 – 110) * 1,15 * 0,9 + 7 % = 66,4 kg. Tato hmotnost je normální, odchylka větší než 10 % se nedoporučuje. Pokud hmotnost výrazně překročí stanovenou hodnotu, můžete trochu zhubnout.

Jak zhubnout

Pokud stále máte nadváhu, neměli byste se s tím smířit. Obezita zvyšuje riziko vzniku různých onemocnění. Ano, a „nést“ své těžké tělo není jednoduché.

Při rozhodování o hubnutí po 50 letech je důležité vyvarovat se rigidních diet a nadměrné fyzické aktivity. V žádném případě byste neměli hladovět nebo držet mono-dietu.  Ve věku 50 let byste neměli dělat takové experimenty na svém zdraví.

Doporučuje se dodržovat vyváženou stravu, snížit doporučený denní příjem kalorií o 300-400 kcal.  Doporučuje se mírné cvičení. Při této metodě hubnutí půjdou kilogramy pomalu pryč, ale po zhubnutí bude mnohem snazší váhu udržet.

Pokud dramaticky zhubnete a budete dodržovat přísnou dietu, pak je vysoká pravděpodobnost, že se kilogramy ztracené za cenu neuvěřitelného úsilí rychle vrátí.

Zdroj.yandex