Čím jiným nahradím sladkosti? Ovoce a bobule jím každý den podle sezóny. Kousek po kousku, ale určitě jezte. Přidávám do tvarohu, do kaše a prostě jím. Dobrá a užitečná náhrada kupovaných sladkostí.

2. Úplně odmítl bílý chléb a pečivo vyrobené z prémiové mouky. Tyto produkty výrazně zvyšují cukr, způsobují zvýšení chuti k jídlu a nedávají nic jiného než přibírání na váze. Kupuji si pouze žitno-pšeničný chléb – Staroselský, Darnitský. V jejich receptuře není vůbec žádný cukr a mouka 1. třídy + žitná.

A chleba mám vždycky doma. Mám to místo dezertu a jen pro změnu místo chleba. Kupuji různé chleby, střídám. Používám bez cukru a sladidel a většinou celozrnné. Je jich hodně a nedá se to, kalorií jsou slušné, ale já si dovolím pár tenkých chlebů denně.

3. Majonézu úplně odmítla, ačkoli ji celý můj život velmi milovala. Pamatuji si, že jsem si to mazal na chleba, navrch česnek a sousto ke zelňačce. Vypadalo to lahodně. A teď prostě nekupuji, abych nebyl doma. Mastný, velmi kalorický a zcela zbytečný produkt.

Saláty zalévám rostlinným olejem lisovaným za studena (střídavě lněným, olivovým, slunečnicovým, malé množství – lžičkou) nebo jogurtem. Můžete dát nízkotučnou lžíci zakysané smetany. Jednou za rok si o svátku můžu dát salát s majonézou. Ale to je výjimka.

4. Kečup a jiné omáčky prostě nekupuji. V kečupu je hodně cukru a ten zvyšuje chuť k jídlu a v hotových omáčkách je i cukr a různé přísady se zvýrazňovači chuti. Ne v lednici – a ne. Jako by teď pro mě neexistovaly.

Používám rajčatový protlak bez cukru. Občas si sama dělám omáčku z jogurtu, bylinek a česneku. docela dost.

5. Nesmažím vůbec nic. Odmítl jakákoli smažená jídla. Pánev skoro vůbec nepoužívám, ledaže bych pod pokličkou něco nedal. A tak nejčastěji vařím jídlo v pomalém hrnci nebo peču v troubě. Zvykl jsem si a nechci jíst ani smažené.

Stejné kuře nebo rybu lze upéct v troubě a bude to vynikající. Ale často dělám ryby v páře, jako jsou kotlety. Zdá se, že je ještě chutnější, šťavnatější a křehčí než smažený na pánvi.

Chutě se mění, jak si zvyknete na lepší potraviny. A už to působí chutně, přirozeněji.

Co se u mě za léta správné výživy změnilo na zdraví, vzhledu a zdraví.

  • Už nepřibírám. Je stabilní a v létě i trochu hubnu.
  • Začala vypadat lépe, navzdory svému věku. Kůže obličeje zrůžověla, objevil se ruměnec. Dříve byla pleť mnohem bledší a měla dokonce nazelenalý odstín. A teď, jak říkají jiní, výhled kvete. A sama to vidím – pleť vypadá mnohem zdravěji.
  • Zajímavý bod – moje paty se hodně zlepšily. Býval hrubý, drsný, náchylný k prasklinám. Teď – jako dítě. I když nedělám nic přepychového, žádnou extra péči kromě obvyklého krému na nohy a týdenního peelingu. Myslím, že toto zlepšení souvisí i se správnou výživou.
  • Po 60 letech mi začaly řídnout vlasy a myslel jsem si, že s věkem se to bude zhoršovat. Bál jsem se úplného plešatění. Ale ne – teď se zdá, že vlasy přibyly. Kůže alespoň neprosvítá a pořád je co upravovat. I když je mi již 77 let a pravidelně si barvím vlasy.
  • Zlepšily se mi i nehty. Dříve jsem je nemohl ani trochu pěstovat – odlupovaly se a silně se odlamovaly. Nyní musíme zapilovat délku – rostou a dokonce rostou nadbytečné.
  • A hlavně se na svůj věk cítím docela dobře. Poměrně rázně a dostatek energie pro každodenní činnosti. I když osmdesátky a boláky jsou jiné. Ale zatím se držím. Kamkoli potřebuji jít, každý den chodím a kolem domu úplně sám.

Zdroj:yandex