Postup:

Před přípravou receptu vyjměte z chladničky vejce, mléko a jogurt.

Vložte do mísy o objemu asi 500 ml, čerstvé droždí, dvě lžíce mouky, lžíci cukru a 50 ml mírně teplého mléka.

Dobře promíchejte a misku přikryjte čistým hadříkem. Necháme to na teplém místě po dobu 20 minut. Po 20 minutách by kvasnice měla stoupat.

Přidejte droždí do mísy na mouku. Nalijeme také zbývající mléko, žloutky, špetku soli, jogurt, rozpuštěné máslo a zbytek jemného cukru. Vše promíchejte dřevěnou lžící nebo silikonovou stěrkou.

croissanty na přípravu těstaTěsto hněteme ručně nebo mixérem s háčky, nejméně 5 minut. Měli bychom dostat jednotné, mírně lepivé těsto. Mísu, ve které je těsto, zakryjte čistým ručníkem a nechejte asi hodinu na teplém místě kynout.

Jak těsto roste, připravte si náplň. Jablka očistíme, zbavíme stopek a nakrájíme na kostky. Vložte jablka do hrnce se silným dnem a smažte je asi 10 minut.

Smíchejte s dřevěnou lžící. Nádobu nepřikrýváme ani nepřilíváme vodu. Nakonec přidáme vanilkový cukr. Smažená jablka dejte do hrnce, aby rychleji vychladla.

jablečná náplňPoté, co těsto dostatečně vykyne, položte ho na pracovní desku posypanou moukou. Pokud je těsto mírně lepivé, posypte trochu mouky.

těstové croissantyZ těsta vytvarujte kouli, kterou rozdělíme na 4 stejné části. 3 kusy těsta odložte stranou a přikryjte je bavlněným hadříkem, aby těsto nevyschlo.

Zbývající kousek těsta je rozdělen na 4 stejné části.

krájení těstaKaždý kus těsta rozložte na podlouhlý plát o tloušťce asi 5–7 mm.

Pokud je to nutné, posypte těsto trochou mouky. Na jeden konec těsta dejte lžíci chlazených a smažených jablek. Jablka by se neměla dotýkat okrajů těsta.

tvořící rohy

plněné těstoJablečnou náplň přikryjte těstem. Pomocí malého ostrého nože udělejte zbytky těsta. Těsto nakrájejte na podélné proužky (mělo by vyjít 6-8 proužků).

croissanty v tácku

tvořící rohyPoté těsto stočte a dobře přitlačte, aby se během pečení neodlepilo.

Stejným způsobem připravíme všechny jablkové croissanty. Tímto způsobem získáme 16 rohů. Jablečné croissanty dáme na plech vyložený papírem na pečení.

croissanty v táckuZakryjte je čistým bavlněným hadříkem a nechejte je asi 20 minut kynout.

Před pečením namažte croissanty směsí žloutku a 2 lžící mléka. Vložte plech do předehřáté trouby na 180 stupňů na střední polici. Pečte croissanty asi 22-25 minut, dokud nejsou zlatohnědé.

lahodné jablečné croissant yPo upečení je necháme vychladnout a posypeme práškovým cukrem.

Dobrou Chuť

Zdroj:Bidista