postup:

Červenou řepu očistěte a uvařte ve vodě se špetkou soli.

Cibuli a vařenou řepu nařežte na kostky a vložte je do salátové mísy.

Přidejte trochu olivového oleje a ocet. Osolte podle chuti a promíchejte.

Hotovo!

Jak vařit řepu?

klasický způsob

Takto tuto zeleninu vařily naše babičky. Zalijte červenou řepu studenou vodou, dejte ji v hrnci na sporák a vařte 2-3 hodiny.

jako profesionál

Vařte řepu 30 minut a pak slijte všechnu vodu. Následně položte zeleninu pod proud studené vody na 15 minut. Tato nečekaná změna teploty přivede zeleninu do měkkého stavu.

30 minut!

Rychlá metoda pro líné lidi nebo pokud vás zastihne nečekaná návštěva. Červenou řepu vložte do hrnce a vařte na největším plameni. Hrnec nezakrývejte, ale dejte pozor, aby v něm byl dostatek vody, v opačném případě se vyvaří ještě před tím, než je zelenina hotová.

Po 15 minutách vezměte hrnec z plamene a červenou řepu vložte do ledové vody na 15 minut. Expresní metoda, co říkáte?

Červená řepa a její pozitivní účinky na zdraví

V červené řepě najdeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten neboli „áčko.“ No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.

Konzumace této zeleniny obecně zvyšuje odolnost organismu. Začaly se také objevovat informace, že může být pomocná i při léčbě rakoviny. Některé průzkumy naznačují, že pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu při boji s touto zákeřnou chorobou. Samozřejmě jde jen o doplněk k hlavní kůře, pouze konzumace řepy bohužel nestačí. Pektiny nám pomáhají při trávení, také se snižuje množství škodlivého cholesterolu a navíc se pročišťují střeva.
Dost často se nyní doporučuje i během těhotenství, pomáhá totiž při zdravém vývoji plodu. No a také prospívá tvorbě červených krvinek, je vhodná při chudokrevnosti a navíc můžeme ji využít při tak častých potížích, jakými jsou různé chřipky a nachlazení.
Nejlepší účinky na zdraví má samozřejmě syrová, pro chuť jsou nejlepší bulvy s maximálně osmicentimetrovým průměrem. Pokud ji tepelně zpracováváme, je lepší ji před vařením neloupat, aby neztrácela zbytečně moc své životodárné šťávy.
Na dobré čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně sto padesát mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, můžeme ji také doplnit šťávou z jablek. Toxiny v našem těle nebudou moc šťastné, ale organismus si radostí povyskočí.
Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, povzbuzuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus. Pokud nás trápí vysoký tlak, můžeme vyzkoušet skleničku šťávy se lžící medu. A na chřipku nebo angínu si můžeme odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/vseprozdraviezy/?ref=bookmarks