Pro normální a produktivní práci potřebuje naše tělo zdravý spánek. Tento čas je nezbytný k tomu, aby tělo relaxovalo, odpočívalo a nabíralo sílu do nového dne. Poruchy spánku, nedostatek spánku nebo nespavost mají velmi nepříznivý vliv na stav těla. Kolik spánku tedy potřebujete, abyste měli dostatek spánku a byli zdraví?
Jak byste odpověděl na tuto otázku? S největší pravděpodobností si řeknete, že musíte spát 8 hodin nebo dokonce trochu déle. To je prakticky pravda, ale ne pro každého. Ukazuje se, že počet hodin, které potřebujete spát, závisí na věkovém faktoru. To znamená, že tento údaj se v různých věkových skupinách liší.


Charles Xeisler, profesor na Harvardově univerzitě, provedl zajímavý experiment ke stanovení množství spánku potřebného pro každou věkovou skupinu. Dosáhl takových výsledků.
Novorozenci (0-3 měsíce) potřebují 14-17 hodin spánku.
Kojenci (4 měsíce – 11 měsíců) – 12-15 hodin.
Děti (1 rok – 5 let) – 11-14 hodin.
Předškolní věk a mladší studenti (6-13 let) – 9-11 hodin.
Teenageři (14-17 let) – 8-10 hodin.
Mládež (18-25 let) – 7-9 hodin.
Dospělí (26 let – 64 let) – 7-9 hodin.
Senioři (nad 65 let) – 7-8 hodin.
Neexistuje však žádný univerzální recept. Je to jako velikost boty. Je důležité zvolit individuální plán a provést osobní experiment. Spánek je velmi zajímavé téma a my jsme velmi daleko od toho, abychom plně porozuměli tomu, jak správně spát, kolik spát a jak to ovlivňuje naše tělo. Vědci proto neustále provádějí výzkum a studují spánek.

Pokračování na další straně