Určitě můžeme říci, že nedostatek spánku je velmi škodlivý pro zdraví. To ovlivňuje kognitivní funkce: reakce se zpomaluje, koncentrace pozornosti klesá. Zvláště pokud je deprivace spánku chronická. Existuje však jedna zajímavá vlastnost: člověk, který spal jen 4 hodiny, může být stejně pozorný jako někdo, kdo spal 7 hodin.

Ale problém je jiný. Každý člověk, který vykonává úkol, ať spí nebo ne, občas ztratí pozornost. Tady přichází pasti. Pokud se člověk dostatečně vyspí, může rychle znovu získat koncentraci a soustředit se na úkol. Ale pro mozek člověka, který spal 4 hodiny, to není snadný úkol.
Profesor Clifford Minesweeper z Harvardu říká: „Mozek ospalého člověka funguje dobře, ale čas od času dojde k elektrickému spotřebiči něco jako výpadek proudu.“ Během takové poruchy se v mozku aktivuje zóna, která je zodpovědná za strach. Pak začne pracovat, jako by byl člověk v nebezpečí. To se projevuje svalovým napětím, mokrými dlaněmi a nestabilním emočním stavem.
Největším problémem je, že takový člověk si může přestat všímat snížení produktivity, vzniká falešný pocit bezpečí. To může mít vážné následky. Proto byste si neměli sednout za volant, pokud jste dostatečně nespali.

Na tento problém se lze dívat jiným způsobem. Například profesor psychiatrie Daniel Kripke, který se věnoval výzkumu problémů se spánkem, říká, že nadměrný spánek je také pro tělo velmi škodlivý. Říká: „Lidé, kteří spí 6,5 až 7,5 hodiny v noci, žijí déle. Jsou produktivnější a šťastnější. A nadměrný spánek může být dokonce nezdravý. Po spánku 8,5 hodiny se můžete cítit horší, než kdybyste spali 5. “

Zdroj.ria.ru