I když jen málo lidí rozlišuje mezi A-pozitivní a O-negativní krevní skupinou, tyto charakteristiky krve, která proudí našimi žilami, mohou pomoci určit riziko určitých onemocnění.

Co nám mohou krevní skupiny prozradit o našem zdraví?
Zdá se, že většina lidí se o svou krevní skupinu nezajímá, dokud nepotřebují krevní transfuze nebo když potřebují darovat krev. Výzkum však naznačuje, že zvláštní pozornost by měla být věnována krevním skupinám, protože mohou určovat faktory, jako je funkce orgánů a riziko onemocnění.

Jak je známo, až na počátku dvacátého století, v roce 1901, rakouský biolog Karl Landsteiner objevil krevní skupiny. To vedlo k velkým lékařským pokrokům, jako jsou bezpečné transfuze a identifikace stop krve v soudním lékařství.

Krevní skupiny jsou určeny antigeny, typem proteinu v červených krvinkách. Čtyři hlavní krevní skupiny jsou určeny přítomností (nebo jejich nedostatkem) antigenů A a B. Červené krvinky mají také protein zvaný Rh faktor a jejich přítomnost ukazuje na pozitivní krevní skupinu, zatímco jeho nepřítomnost na negativní krevní skupinu. typ. Nejběžnější krevní skupiny jsou A, B, 0 a AB. Znalost krevní skupiny a Rh je nezbytná pro stanovení případů inkompatibility při transfuzích. Dva systémy (ABO a Rh) určují 8 krevních skupin:

A Rh pozitivní (A +)
A Rh negativní (A-)
B Rh pozitivní (B +)
B Rh negativní (B-)
AB Rh pozitivní (AB +)
AB Rh negativní (AB-)
O Rh pozitivní (0+)

Pokračování na další straně