Základní orgány, jako je mozek, vaječníky a srdce, mohou být náchylné k odlišnému chování v závislosti na vaší krevní skupině. Od doby, kdy vědci v 50. letech 20. století našli souvislost mezi krevní skupinou typu A a rakovinou žaludku, odhalily studie řadu dalších možných souvislostí.

Nyní se věří, že lidé s krevními skupinami A, B a AB mají o více než 80 % vyšší pravděpodobnost, že budou trpět problémy s pamětí a kognitivními funkcemi, které mohou být způsobeny stavy, jako je vysoký krevní tlak a cukrovka. Bylo zjištěno, že diabetes 2. typu je spojen se zvýšeným rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby. Zároveň lidé s krevní skupinou A mohou mít relativně vysoké hladiny cholesterolu spojené s určitými typy demence.

Ti s krevní skupinou O mohou trpět problémy s plodností, ti s B mají vyšší riziko srdečních onemocnění
Zatímco krevní skupina může u některých stavů riziko zvýšit, u jiných jej může snížit. U lidí s krevní skupinou O je tedy méně pravděpodobné, že se u nich rozvine diabetes 2. typu, ale mohou trpět problémy s plodností. Také lidé s krevní skupinou B mají nižší riziko ledvinových kamenů, ale vyšší riziko srdečních onemocnění.

Nemoci, jako je rakovina, mohou být spojeny s určitými typy krve
Nemoci, jako je rakovina, mohou také souviset s určitými krevními skupinami , říká Stephanie Venn-Watson, veterinární epidemioložka, která studovala souvislost mezi rizikem onemocnění u lidí a zvířat. Existuje souvislost mezi „krevní skupinou A a vyšším rizikem kardiovaskulárních nebo srdečních onemocnění, rakovinou žaludku a pozitivním testem na COVID-19,“ říká Venn-Watson.

„Naproti tomu lidé s krevní skupinou O mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění , rakoviny slinivky a pozitivního testu na COVID-19, ale zvýšené riziko vředů,“ řekla.

Na životním stylu záleží
I když se může zdát skličující, že něco jako krevní skupina má zásadní zdravotní důsledky, nakonec to závisí na nás. Pokud máme například krevní skupinu, která je spojena s vyšší pravděpodobností rozvoje srdečního onemocnění, musíme začít jíst potraviny zdravé pro srdce a pravidelně cvičit.

Zdroj:lifehacker