Když přemýšlíte o tom, co v životě chcete, ať už jsou to peníze nebo sláva, láska, úspěch nebo cestování, v konečném důsledku to znamená jediné: že chcete být šťastní.

Všichni chceme být šťastní – dobrá práce, dokonalý vztah a vysněná dovolená jsou jen některé ze způsobů, jak toho dosáhnout.

Ale co potřebujeme k tomu, abychom našli štěstí v každodenním životě – a teď už nemusíme myslet na zdánlivé štěstí viděné přes růžové brýle, které často zprostředkovávají Facebook a Instagram. Věda nám s tím může pomoci.

Věda o štěstí

Neurovědci se snaží lépe porozumět a pochopit lidský mozek, toto centrum kontroly, ze kterého pocházejí všechny naše myšlenky, pocity a pohyby. V posledních letech se také prohloubilo studium deprese – probíhá intenzivní výzkum, jak se lidé mohou stát šťastnějšími.

Analýzou center odměny v mozku neurologové objevili několik malých (zdánlivě bezvýznamných) věcí, formu chování, kterou můžeme používat každý den, abychom byli šťastnější.

9 základních tipů od neurologů k dosažení štěstí!

1. Mluvte o svých problémech a pocitech

Když mluvíme o tom, co způsobuje smutek, úzkost, stres nebo strach, ať už u člena rodiny, přítele nebo terapeuta, můžeme naše problémy vyřešit snadněji a ani se nám nebudou zdát tak obtížné. Zdá se, že nám sejmuli obrovskou váhu z ramen.

Tato jednoduchá akce uvolňuje serotonin v našem těle, neurotransmiter, který nám pomáhá cítit se lépe. Když budete mluvit o svých problémech, budete mít pocit, že dokážete situaci lépe ovládat, nebudete se už cítit tak bezmocní a snáze se postavíte obtížím.

2. Řešte problémy jeden po druhém

Náš mozek neustále hledá řešení všech problémů, které se nás týkají. To může potvrdit každý, kdo byl součástí bezesných nocí. Pokud se problémy hromadí, mohou se nám zdát zdrcující a i ty nejmenší problémy se mohou zdát neřešitelné.

Řešením (po rozhovoru s někým o našich problémech) je, že musíme vyřešit nahromaděné problémy jeden po druhém. Kdykoli uděláme dobré rozhodnutí, náš mozek to odmění neurotransmitery, které zklidní limbický systém (který je zodpovědný za myšlenky a pocity), a tak svou situaci vidíme pozitivněji. Nejlepší je začít řešením menších problémů, abyste se mohli dostat do věci a nakonec se dostat k největším potížím.

Pokračování na další straně