3. Častěji děkujte

Studie ukazují, že lidé, kteří jsou vděčnější, jsou také šťastnější. Pokaždé, když někomu poděkujete, ať už je to člověk, který vám připravuje ranní kávu, nebo kolegovi, toto gesto vám pomůže soustředit se na pozitivní aspekty vašeho života.

Pozitivní a příjemné vzpomínky podporují tvorbu serotoninu v mozku, který pomáhá nahrazovat úzkost a podrážděnost radostí a optimismem. Vděčnost a uznání za malá gesta nám pomáhají rozvíjet pozitivnější přístup v každodenním životě.

4. Naučte se každý den něco nového

Pokaždé, když se učíme něco nového, probíhají v našem mozku změny. Získávání nových znalostí vám pomůže neustále se přizpůsobovat dynamicky se měnícímu prostředí. Jak se mozek mění a vyvíjí, odměňuje se dalším důležitým neurotransmiterem, dopaminem, který hraje roli v pocitu odměny a motivaci.

Tento materiál se uvolňuje například tehdy, když jíme něco lahodného, ​​milujeme se nebo dostáváme zprávu od někoho blízkého. Celoživotní vzdělávání vás nejen obohatí o nové znalosti a dovednosti, ale také se budete cítit šťastnější a plnější.

5. Častěji objímejte své blízké

Pro člověka je fyzický dotek nesmírně důležitý pro pohodu. To lze pozorovat například i u dětí, které mají více péče a objetí.

Nedávný výzkum naznačuje, že dotek a objetí jsou tak důležité, že náš mozek vnímá nedostatek fyzického spojení stejně jako skutečnou fyzickou bolest. Pokud jste v depresi, možná to vidíte u přítele nebo člena rodiny, zkuste upřímné a vřelé objetí. Neumíte si představit, jak moc to může pomoci.

6. Trávit více času během dne

Trocha slunečního svitu pomáhá zvýšit pocit štěstí několika způsoby:

Na jedné straně dodává vašemu tělu vitamín D: Vitamín D, také známý jako vitamín štěstí, hraje důležitou roli při produkci serotoninu, který nám pomáhá cítit se lépe. Nejjednodušší způsob, jak získat vitamín D, je prostřednictvím slunečního záření, protože je syntetizován v naší kůži.

Sluneční záření také zvyšuje aktivitu serotoninu v mozku. Za slunečného dne je intenzita světla asi stokrát vyšší než okolní světlo v kanceláři. Pokud jste v depresi, stresu a úzkosti, jděte na pár minut ven a nasávejte trochu slunečního světla – budete mít pocit, že se postupně uvolňujete.

7. Více se pohybovat

Každý ví, že cvičení je dobré pro zdraví. Když dokončíte trénink, váš mozek se doplní endorfiny, chemikáliemi, které mají podobné účinky jako opiáty. Endorfiny mohou zmírnit bolest a zlepšit naši náladu a pohodu.

Ať už začnete seriózně cvičit, nebo se během polední přestávky jen rychle projdete, budete se ve svém přístupu cítit šťastnější, plnější, méně úzkostliví a pozitivnější.

8. Důkladně se uvolněte

Pokud nemáte dostatek spánku nebo nespíte dobře, vaše tělo bude mít zvýšenou hladinu hormonu zvaného stres, kortizolu.

Nespavost a deprese jdou ruku v ruce. Pokud jste ve stresu a špatně se vám spí, budete celý den unavení, budete se moci méně soustředit, zvládnete méně věcí, což dále zvýší váš stres a začarovaný kruh bude pokračovat.

Zkuste jógu a meditaci. A pokud vaše problémy se spánkem přetrvávají, navštivte lékaře.

9. Zaměřte se na pozitivní vzpomínky a budoucí události

Uvažování o pozitivních vzpomínkách, které jsou nám drahé, jako je vzpomínka na příjemnou dovolenou nebo víkend, nebo dokonce jen hezká věc, kterou nám náš pár řekl, zvyšuje hladinu serotoninu, což nám pomáhá být šťastnější. Ale podobný efekt to má, když myslíme na blížící se událost, na kterou se těšíme.

Přirozeně potěší povýšení, finanční zisk, olympijská medaile nebo angažmá. Ale takové zvláštní události jsou v životě vzácné, nejsou součástí každodenního řádu. Rok má 365 (nebo někdy 366) dní a nějak se musíme snažit být šťastní ve všech, a k tomu se nám tyto malé „triky“ mohou hodit.

Zdroj:9am.hu