„Tvor“ na hrudi
Ke spánkové paralýze jsou náchylnější mladší lidé, ale tato porucha se může objevit i u nepravidelně spících, kteří jsou dlouhodobě ve stresu. Podle statistik trpí touto poruchou až 30 % světové populace. Je zajímavé, že ti, kteří usnou na zádech, jsou častěji postiženi touto poruchou. Někomu to může trvat jen několik minut, jinému několik hodin. Může se to stát, když v noci usnete, ale obvykle k tomu dochází ráno před probuzením. Tento stav je často doprovázen děsivými sluchovými nebo zrakovými halucinacemi, na které nemůžete reagovat. Zdá se to jako věčnost a jediné, co můžete dělat, je jen mžourat, dýchat a čekat, až ten příšerný pocit pomine.

„Pamatuji si, že jsem cítil nepopsatelnou paniku, protože jsem se probudil a nemohl jsem se pohnout ani vydat žádný zvuk. Neměl jsem ponětí, co se děje, a nemohl jsem zavolat pomoc,“ vzpomíná další pacient, který měl spánkovou paralýzu.

Dokud neexistovalo vědecké vysvětlení, lidé si tento jev vykládali různými způsoby – většinou jako posedlost zlými duchy. Pocit, který většinou popisovali, byl, jako by jim nějaké „stvoření“ sedělo na hrudi a nedovolilo jim dýchat.

Nudné, ale neškodné
Pokud se záchvaty objevují často, mnozí trpící touto poruchou upadají do deprese a mají pochopitelný strach z usnutí. V tom případě se doporučuje vyhledat pomoc odborníka.

„Spánková obrna je velmi zvláštní jev, kdy se jí přestanete bát,“ potvrzuje z osobní zkušenosti Michal Kneipp. Je to nepříjemné, ale nepředstavuje skutečnou hrozbu.

„Doporučuje se soustředit se na konečky prstů na rukou a nohou a zkusit udělat malý pohyb nebo vydat zvuk,“ radí doktorka Bušková, jak se s touto poruchou vypořádat.

Zdroj:fav0rit77