„Když jsem otevřela oči, uviděla jsem tvář svého manžela. Seděl naproti mně, tři nebo čtyři metry ode mě, – vzpomíná Larisa stále s bolestí v srdci. „Měl pocit, že mě chce vidět a rozloučit se se mnou.“

I po několika desetiletích se na dny naprosté osamělosti a zoufalství vzpomíná s hořkostí. Larisa strávila dva dny v tajze hledáním lidí a nevěřila, že bude zachráněna. Třetího dne rybáři dívku našli. „Zjistil jsem, že mi příbuzní už vykopali hrob. Vykopali je podle seznamů, “vzpomíná Larisa.

V sovětských novinách se o tragédii neobjevil jediný řádek. Skutečnost srážky dvou letadel byla tajnými službami SSSR okamžitě utajována. Příbuzní obětí dostali příkaz, aby o tom, co se stalo, mlčeli a vzali jim posvátné právo uctít památku blízkých.

Na nemocničním oddělení v Larise bylo dlouhou dobu ve službě několik zaměstnanců v civilu. Příbuzní ani přátelé ji nesměli vidět: „Moje matka byla ‚doporučena‘, aby mlčela,“ říká Larisa. Teprve o mnoho let později, v roce 2000, začaly vycházet podrobnosti o této letecké havárii a o důsledcích nehorázné nedbalosti.

Larisa, která jako jediná přežila onu monstrózní tragédii, se musela dlouhou dobu potýkat s četnými zraněními. Ale o pár let později porodila syna, mohla začít svůj život znovu – myšlenka na jejího mrtvého manžela ji posunula vpřed. Při pohledu na fotografie pořízené roky po letecké havárii je těžké uvěřit, že tato rozkvetlá žena si kdysi musela projít peklem.

c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d-634x800

„Myslím, že na vině byla armáda – položili si vlastní leteckou trasu, aniž by ji srovnávali s civilní,“ říká Larisa. 24. srpna slavím své druhé narozeniny. Mám pocit, jako by tam část mě zůstala navždy – ještě nepřistála. Nikdy nepřistát.“

Zdroj:g8ozd.ru