Vanilkový croissant

Suroviny: 30 dkg hladké mouky, 20 dkg margarínu, 10 dkg loupaných mletých mandlí, 5 dkg moučkového cukru.

Celé prohněteme a necháme 2 hodiny odpočívat na ledu. Tvoříme malé kuličky a tvarujeme je do tvarů croissantů. Po upečení prohřejeme v teplém vanilkovém cukru. Pečení: v předehřáté troubě cca. 10 minut úsporný plamen.

Sýrové sušenky

Suroviny: 20 dkg margarínu, 20 dkg sýra, 30 dkg mouky, 2 žloutky, sůl, zakysaná smetana.

Z výše uvedených materiálů vypracujeme lehce hnětatelné těsto. Hřbet nože napněte do tloušťky, natrhejte a smažte. Pečení: v předehřáté troubě 8-10 minut, šetřící plamen.

Croissant se šunkou

Suroviny: 50 dkg mouky, 25 dkg margarínu, sůl, 2 žloutky a tolik zakysané smetany, kolik si vezmete.

Z uvedených surovin vypracujeme tužší těsto a dobře prohněteme. Protáhneme, nakrájíme na trojúhelníky, doprostřed vložíme mletou šunku nebo žebírka. Uděláme z něj rohlík, potřeme žloutkem a orestujeme. Pečení: v předehřáté troubě 10-15 minut šetřící plamen.

Sýrové koblihy

Na pánvi za stálého míchání uvaříme 1 dl vody, 100 g másla a 100 g mouky se špetkou soli, dokud se neoddělí od lžíce a stěny pánve. Poté se vmíchají tři celá vejce, celé se vloží do tvarovacího sáčku a vlašský upečený plech se vtlačí do kulové trubice s větší tlakovou trubicí. Po 15 minutách odležení pečeme ve vyhřáté troubě. Když koblihy vychladnou, odřízneme jejich vršky a položíme je k nim. Spodní část se také pomocí dresinkového sáčku naplní tvarohovým krémem tak, aby z koblihy mírně vyčníval, a poté se na krém položí naříznutá víčka.

Chrastítko

Ingredience: 30 dkg mouky, 6 žloutků, trochu rumu, případně zakysané smetany, 3 dkg vanilkového cukru

Z výše uvedených hmot vypracujeme dobře uhnětené těsto. Po půlhodinovém odpočívání prodloužíme na tloušťku hřbetu nože a václavkou nakrájíme na kostky 4 prsty široké a dlouhé. Kostky uprostřed dvakrát nařízneme a smažíme na rozpáleném tuku pěkně do žluta.

Non plus ultra

Z 280 g mouky, 280 g másla, 120 g vanilkového cukru a 3 žloutků uhněteme těsto. Natáhne se na tloušťku nože a propíchne malou naběračkou. Smíchejte 3 bílky s 280 g moučkového cukru do velmi hustého stavu a potřete jím vršky koleček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle žluta a vychladlé můžeme slepit nějakou lahodnou ovocnou příchutí.

Vafle s kmínem

S 250 g mouky, 25 g másla, 10 g soli a 5 g jemně mletého nebo mletého kmínu hněťte 15–20 minut s vodou a vypracujte spíše měkké než tvrdé těsto. Poté se rozdělí na kousky velikosti vlašského ořechu a umístí se doprostřed hladké oplatkové žehličky (mlátičky). Pevně ​​stiskněte dva stonky oplatkové pece, ale ihned uvolněte. Znovu zmáčkněte, znovu uvolněte, dokud se z těsta nedostane všechna pára. Rozpálíme obě strany oplatkové trouby a upečeme pěkné světle hnědé oplatky.

Jednoduché vložkové čepele

500 g mouky rozdrobíme s 250 g másla, smícháme s půlkou balíčku vanilkového cukru, 120 g cukru, 2 žloutky, 1 lžičkou rumu a tolika zakysanou smetanou nebo syrovým mlékem, aby se dalo dohromady tuhé těsto. Pozor, nehnět! Těsto necháme hodinu na chladném místě odpočinout, na pomoučeném hnětacím válu natáhneme na tloušťku tužky a propícháme krekrem. Potřeme je zbylým bílkem a doprostřed každého vložíme oloupanou půlku mandle. Pečeme v troubě do světle žluta.Dvě dvě můžeme slepit broskvovou příchutí, ale pak dáme mandle jen na jednu z nich.

Zdroj.Ketkes