Možné rizikové faktory

I když ne každý musí počítat s vývojem ovariální cysty, existují faktory, které mohou riziko zvýšit. Například bylo zjištěno, že dlouhodobé užívání antikoncepce představuje zvýšené riziko. Endometrióza nebo pánevní infekce mohou také přispět k rozvoji ovariálních cyst.

Příznaky

Ve většině případů jsou ovariální cysty asymptomatické, ale pokud porostou, mohou ženy pociťovat pánevní bolesti, nadýmání a pocit těžkosti v břiše.

Rakovinové cysty často ovlivňují délku a / nebo závažnost menstruace, mohou způsobit úbytek hmotnosti, extrémní únavu a abnormální vaginální krvácení.

Metody léčby

V závislosti na velikosti, struktuře a příznacích cysty může lékař předepsat hormonální tablety nebo doporučit operaci. Existují dva hlavní typy operací: laparoskopie (minimálně invazivní metoda) a laparotomie (velký řez v břiše).

Mezi zdravotnickými pracovníky neexistuje shoda ohledně domácí léčby. Někteří odborníci se domnívají, že bylinné čaje, jako je heřmánek, máta a ostružiny, mohou uvolnit svalové napětí a mít uklidňující účinek.

Bohužel nemůžeme zcela zabránit rozvoji ovariálních cyst, ale jsme schopni riziko minimalizovat.

Několik studií ukázalo, že stálé vystavení stresu může vést k rozvoji ovariální cysty. Zkuste se vyrovnat s emočním stresem pomocí meditace, jógy, dechové terapie a dalších relaxačních technik.

Bylo také zjištěno, že nadváha nebo obezita mohou dramaticky zvýšit pravděpodobnost vzniku ovariálních cyst. Odborníci proto doporučují pravidelnou fyzickou aktivitu a udržení zdravé hmotnosti, aby se snížilo mnoho zdravotních problémů, včetně vývoje ovariálních cyst.

V dnešní době jsou sójové výrobky stále populárnější, zejména mezi vegetariány. Věděli jste, že zpracované sójové boby obsahují přísady podobné estrogenům, které narušují hormonální rovnováhu a mohou zvyšovat riziko ovariálních cyst? Ukázalo se, že některé rostlinné přípravky, jako je brouk, třezalka tečkovaná, voňavé přátelství a kořen maca, jsou užitečné při regulaci hladin hormonů. Je však zapotřebí více důkazů a je vhodné se před použitím jakýchkoli doplňků poradit se svým lékařem.

Zdroj:ripost.hu