Tato schopnost však není jediným talentem koček. Velmi dobře také ukazují stav mysli člověka. Když je v životě majitele vše v pořádku, kotě je klidnější, více spí a jí.

Pokud je však kočka nervózní nebo podrážděná, naznačuje to, že v životě majitele existuje nějaký nevyřešený problém. Nejcitlivější kočka reaguje i na rodinné konflikty a vždy šetrněji zachází se stranou, která byla obětí konfliktu. Pokud jste například dítě nespravedlivě potrestali, kočka se k němu téměř jistě přiblíží, vrní a pokusí se ho uklidnit, aby obnovila jeho emoční rovnováhu.

Kočky jsou extrémně dobré ve vnímání lidí a naopak. To je důvod, proč neexistuje žádný člověk, který by byl ke kočkám zcela lhostejný. Buď je milujete, nebo nenávidíte. Je snadné pochopit, proč někdo miluje kočky, ale co ti, kteří je nemohou vystát? 90% alkoholiků nesnese kočky.

Většina žen v neúspěšných vztazích také kočky nesnáší a snaží se jim vyhýbat. Děti, které vyrostly v násilnických rodinách nebo které byly týrány svými vrstevníky, jsou agresivnější vůči toulavým kočkám nebo sousedovým koťatům.

S naprostou jistotou můžeme říci, že kočky vyvolávají negativní pocity u lidí, jejichž karma není dokonale v pořádku . Tito lidé by měli přemýšlet o změně svého života, aby byl jednodušší a šťastnější. Pokud se to podaří, pak z nich kočky nevyvolají nic jiného než radost a veselí.