Tomu, komu je dnes 55-65 let, prožívají takové období jako vůbec první v lidské historii. Dříve to zkrátka neexistovalo, protože lidé stárli mnohem dříve.

V příštích několika desetiletích se lidé ve věku 50 – 75 let stanou největší věkovou skupinou na Zemi.

Čím se život po padesátce liší od vašeho předchozího života? Přece tím, že životu po padesátce nás nikdy nikdo neučil!

Kojenci se připravují na dětství, dítě na dospívání, dospívající na mládí a v mládí trávíme desítky hodin přípravou na nadcházející zkoušky zralosti. Až hranici padesáti let překonáváme bez nejmenší představy o tom, jak, čím a kvůli čemu žít dál.

Na tom není nic divného. Kde bychom měli takové znalosti vzít, když ještě pro generaci našich rodičů padesátkou jaksi oficiálně začínalo stáří a o dalším životě se spíše neuvažovalo.

Málokdy si uvědomíme, že životní program, který bez výjimky svou životní poutí následujeme, byl založen předchozími generacemi. Právě předchozí pokolení vytvořila všechny knihy, filmy a vzdělávací systémy, které v dětství a mládí formovaly naše vědomí.

Předchozí pokolení však nemělo žádné představy o životě po padesátce. Z prostého důvodu: v jejich zkušenosti po padesátce v zásadě již o žádný život nešlo. Proto také není součástí životního programu, který jsme zdědili.

Podle všech nasbíraných statistik těm, kterým je dnes nějakých 50-55, nezačne stáří dříve, než v osmdesáti letech. To je samozřejmě velmi příjemné. Prostě nám bylo darovaných až pětadvacet let aktivního, plného života. Problém se skrývá v tom, že zacházet s tímto dárkem nás nikdo nenaučil.

Takže po padesátce někdy riskujeme ztrátu dobrých 25-30 let, když ji akceptujeme jako hranici stáří. Ztracené roky by pro nás přitom bez přehánění mohly být ty nejkrásnější v životě.

Po padesátce nastupuje v životě pozoruhodné období, kdy máme čas, máme zdraví i sílu, nemáme už sociální závazky, zato máme životní zkušenosti a do začátku stáří nám zbývá ještě čtvrt století!

Neutrácejte tento čas zbytečně. Později byste toho mohli litovat.

Když je vám přes padesát, je pro vás dnes možné doslova všechno: nové zájmy, nová zábava, radosti a dojmy, nová kariéra, nová láska, nové cesty.

Přitom kvalita těchto nových zážitků v mnohém daleko překračuje všechno, co vám bylo dostupné za zeleného, ​​nezkušeného a povinnostmi svázaného mládí.