• Začátkem roku 2015 jsem si všiml, že se mění znaménko na břiše, které jsem měl od narození, ale nepřikládal jsem tomu důležitost. Nejprve zčervenal, po pár měsících začal svědit a v srpnu krvácel. Teprve poté jsem šel na Kliniku popálenin, plastické a rekonstrukční chirurgie KCS. Lékař už při prvním vyšetření tušil, že jde o melanom. Mladík byl odstraněn velmi rychle a zpráva HP potvrdila jeho.

Nebál jsem se smrti, ale utrpení
Netají se tím, že v tu chvíli měla strach jako nikdy předtím a v noci nemohla spát.

  • Povzbuzoval jsem se, že jsem ještě dorazil včas. Lékař mě poslal do Institutu onkologie a radiologie Srbska, abych pokračoval v léčbě. Rozbory ukázaly, že by měly být operovány lymfatické uzliny v podpaží a tříslech. V říjnu jsem byla operována a Hp test ukázal, že žádné metastázy nejsou. Lékaři mi doporučili kontrolu za tři měsíce. Myslel jsem, že nemoc je zastaven a cítil jsem velkou úlevu.

Po dvou měsících si však všimla, že se jí zvětšily lymfatické uzliny v podpaží, a tak šla znovu do Ústavu onkologie a radiologie.

  • Na konzultaci mi bylo řečeno, že musím znovu operovat lymfatické uzliny. V lednu 2016 jsem byla operována, výsledky jsem měla na konci února. Z 18 lymfatických uzlin bylo 11 s metastázami. Bylo mi řečeno, že v Srbsku neexistuje adekvátní terapie pro melanom, že jedinou formou léčby je chirurgická intervence, pokud jsou metastázy detekovány ultrazvukovou diagnostikou. Byl jsem zoufalý. Nebál jsem se smrti, ale utrpení, které tato nemoc přináší.

Klinická studie jako spása
Naštěstí náhodou zjistil, že na VMA začíná klinická studie inovativní adjuvantní terapie melanomu, která brání dalšímu rozvoji onemocnění u rizikových pacientů.

  • Studie byla dvojitě zaslepená, což znamená, že ani pacient, ani lékař neví, zda infuzí protéká lék nebo placebo. V posledním roce studie jsem vyvinul mestases a když byl soubor otevřen, bylo zjištěno, že jsem dostal placebo. Od té doby jsem ve čtvrtém, posledním stadiu, mám metastatický melanom a léčím se inovativní imunoterapií a jsem stále tady. Výsledek klinické studie ukázal, že u 50 procent pacientů ve třetím stádiu onemocnění, u kterých je vysoké riziko dalšího šíření onemocnění, se po roce adjuvantní terapie nevyvine metastatický melanom.

Imunoterapie udržuje nemoc pod kontrolou
Beba Golubović je členkou Sdružení pacientů pro boj s melanomem a právě z těchto důvodů by léky, které jsou nyní dostupné pacientům ve IV. stadiu onemocnění, měly být dostupné i pacientům ve třetím stadiu.

  • Imunologickou terapii dostávám každé tři týdny a snáším ji relativně dobře. Má to i své stinné stránky, ale důležité je, že mi to nemoc zastavilo, že tam nejsou nové metastázy. Že mi to umožňuje žít skoro jako každý jiný zdravý člověk. Chodím do práce, cestuji, jsem aktivní a mám naplňující a kvalitní život.