Po chvíli se muž začal dělit o příběh svého manželství s knězem. Pár se oddál před několika lety. Zpočátku se jim dařilo velmi dobře, oba si užívali vysokých výdělků a užívali si života naplno.

Štěstí však netrvalo dlouho a brutálně ho přerušily zdravotní problémy ženy. Lékaři jí diagnostikovali kalcifikaci mozku a oznámili její zhoršení neurologického a psychického stavu. V konečném důsledku tato nemoc skončí smrtí.

„Společně jsme se rozplakali“
„V domě jsem vytvořil bezpečné místo pro svou ženu. Když jsem v práci, starají se o ni chůvičky. Když se vrátím, dohlížím na ni sám. Nejsou zde koberce ani moc nábytku – manželka nekontrolovatelně močí, kam přijde, proto ten zápach. A tak tady spolu žijeme. Nevím, jak dlouho bude žít, ale jsem rád, že žijeme spolu.” slyšel kněz od hostitele během vánoční koledy.

Kněze toto přiznání šokovalo. V místnosti zavládlo hrobové ticho. Po krátké chvíli ji přerušil kněz otázkou muže, proč navzdory výborné finanční situaci nedá manželku do domova důchodců.

,,Protože ji miluji,” odpověděl krátce.

,,Spolu jsme se rozplakali. Vyprávěl mi o síle, kterou v této situaci našel v Bohu, v jeho slově a v modlitbě. A uvědomil jsem si, že sedím vedle světce.” – říká o. Lukasz Wasko.