2. Transformace

O kartě: Ústřední postava na kartě je uprostřed obrovského květu prázdnoty a v ruce drží symboly proměny: meč, který proráží iluzi, had, který se stahuje z kůže a obnovuje, zlomený řetězy, které jsou za hranicí a symbolizují jin a jang, což jsou symboly protikladných, ale vzájemně se doplňujících kosmických sil.

Jedna ruka spočívá na jeho klíně, takže je otevřený a vnímavý. Druhou paží se natahuje, jen aby se dotkl spící tváře, symbolizuje to ticho, které odpočinek znamená.

Nyní je čas toho nechat. Nechte jakoukoli bolest, smutek nebo potíže prostě být přítomny a přijměte jejich „skutečnost“.

To je velmi podobné zážitku Buddhy, který to po letech hledání nakonec vzdal, protože věděl, že víc než to udělat nemůže. Další noc bylo osvíceno. Transformace, stejně jako smrt, přichází ve svůj vlastní čas. A stejně jako smrt vás přenese z jedné dimenze do druhé.

Význam karty: Zenový mistr není jen učitel. Každé náboženství má učitele.

Říkají vám věci, které nevíte, a žádají vás, abyste jim věřili, protože neexistuje způsob, jak tyto zkušenosti zažít jako objektivní realitu. Stejně tak učitel tyto neprožíval, ale věřil v ně – a on nám tu víru dává.

Zen není světem věřících. Není pro obyčejné věřící, ale pro ty odvážné duše, které jsou schopny opustit veškerou víru, nevíru, pochyby, hádky, myšlenky a jednoduše vstoupit do čisté existence bez hranic.

To vše ale přináší obrovskou proměnu. Zen není jen filozofický systém, ale doktrína metamorfózy, transformace. Skutečná alchymie: Promění vás z obecného kovu na zlato.

K tomu však potřebujete rozumět ne svou myslí, svou myslí, ale svým milujícím srdcem. Jen poslouchejte, poslouchejte a nestarejte se, jestli to, co slyšíte, je pravda nebo ne.

A najednou přijde okamžik, kdy vidíte, co vám celý život unikalo. Najednou se vám zjeví to, co Buddha nazval „osmdesát čtyři tisíc dveří“.

3. Úspěch

O kartě: Postava na obrázku je zjevně na vrcholu světa a slaví své vítězství světovou přehlídkou. Jak jste ochotni přijmout výzvy života, brzy si budete moci užít cestu za tygrem úspěchu.

Pozdravujte, užívejte si a sdílejte svou radost s ostatními. Ale pamatujte, že každý jasný průvod má začátek a konec.

Pokud to budete mít na paměti a budete si užívat každou kapku štěstí, které nyní prožíváte, budete schopni přijmout budoucnost bez výčitek.

Ale nechtějte lpět na tomto hojném okamžiku, nesnažte se, aby trval věčně.

Největší moudrost, kterou musíte mít v životě na paměti, ať už jste na vrcholu nebo v údolí, je, že to přejde. Oslavte, užijte si okamžik a pokračujte v cestě tygrem.

Význam karty: Sledujte vlny oceánu. Čím výše dopadnou, tím hlouběji je následuje přílivová vlna. V jednu chvíli jste stále na vrcholu vlny, v další v hlubinách.

Užijte si obojí, ale nespoléhejte se na žádné. Neříkejte si: Vždy chci být nahoře. To je nemožné.

Přijměte fakt: nikdy se to nestalo a nikdy nestane, protože to prostě není přirozenost věcí.

Ale co pak můžete dělat? Užijte si vrchol, dokud to půjde, a až přijde čas, užijte si údolí. Co je špatného na údolí? Co je špatného na tom být hluboko? Je čas na odpočinek. Vrcholem je vzrušení a nikdo nemůže existovat ve stavu neustálého vzrušení.

Zdroj:esoteric