Ústní voda

Ústní vody, které obsahují alkohol, zabíjejí bakterie v ústech, ale mohou také způsobit sucho, protože alkohol dráždí a vysušuje sliznice. Sliny chrání před zubním kazem a onemocněním dásní, takže sucho v ústech přináší zvýšené riziko obou problémů. Vybírejte proto oplachovací vody, které neobsahují alkohol.

Pálení žáhy

Sucho v ústech je jedním z častých vedlejších účinků gastroezofageálního refluxu nebo pálení žáhy. Když se žaludeční kyselina dostane z jícnu do krku, může způsobit podráždění a zánět, který vysuší hrdlo a ústa.

Příliš mnoho kávy

Nadměrný příjem kofeinových nápojů může vést k dehydrataci. Kofein je mírné diuretikum a podporuje častější močení a třísloviny, přirozeně obsažené v kávě a některých druzích čaje, způsobují sucho v ústech.

Diabetes

Trvale zvýšená hladina krevního cukru v důsledku neléčené cukrovky může způsobit suchost dutiny ústní. Při zvýšené koncentraci glukózy v krvi ztrácejí ledviny schopnost zpětně vstřebávat tekutinu a vylučovat ji ve formě moči, čímž dochází k dehydrataci organismu. Ale sucho v ústech mohou způsobit i léky na cukrovku.

Problémy s klouby

Nemoci, jako je revmatoidní artritida, lupus nebo vaskulitida, mohou způsobit sekundární Sjögrenův syndrom – onemocnění, při kterém imunitní systém napadá slzné a slinné žlázy, což způsobuje suché oči a ústa.

Rána do hlavy

Dva ze tří párů slinných žláz stimulují osobní nervy, které procházejí spánkovými kostmi ze stran lebky. Úder do těchto kostí (při autonehodě nebo při pádu z kola) může poškodit osobní nerv a způsobit tak sucho v ústech.

Ta věc je v tabletech

Xerostomie je vedlejším účinkem více než 400 různých léků, volně prodejných i na předpis, a je způsobena jak chemoterapií, tak ozařováním.

Zdroj:Lifehacker