Geny se ne vždy předávají přímo další generaci. Stává se, že obcházejí další generaci v řadě. Ve výsledku je možné, že některé děti budou spíše tetami, strýci nebo prarodiči než jejich rodiče.

Samozřejmě se neříká, že děti budou vypadat jako jejich babičky, ale téměř vždy se jim nějakým způsobem budou podobat. Může to být o úsměvu, barvě očí nebo o tom, jak se pohybujete. Stává se také, že zdědí strukturu kostí, stavbu těla nebo genetická onemocnění.

Vědci z University of Cambridge zveřejnili studii o vazbě mezi babičkou z matčiny strany a jejich vnoučaty. Podle těchto studií k tomuto propojení dochází díky chromozomu X: babičky z matčiny strany předávají 25% svých chromozomů X všem svým vnoučatům, což umožňuje významnou dědičnost genů. Babičky z otcovy strany zase předávají chromozomy X pouze svým vnoučatům (nikoli vnoučatům).

Podle Jodorowsyho děti také zdědily emocionální zážitky svých babiček z matčiny strany. Emoce, které babička cítila, když byla těhotná se svou dcerou, lze přenést na její vnoučata. Je to proto, že tyto informace mohou být uloženy v DNA a zůstat tam, i když procházejí generací.

Myslíte si, že jsou Jodorowského předpoklady pravdivé? Mimochodem, všimli jste si někdy podobnosti mezi vámi a vašimi babičkami z matčiny strany? Nebo možná vaše děti vypadají jako vaše máma?

Zdroj:twojenowinki.pl