Pokud máte doma jakékoliv domácí zvíře, je velká pravděpodobnost, že zemře dříve než vy. Jestliže pro něj přijde čas, aby odešel z tohoto světa, je důležité vědět, co udělat. Během celého jeho života jste byli pro něj středobodem existence. Možná byl součástí vaší rodiny, ale vy jste byli jeho jediná rodina. Rozhodnutí, jak s ním naložit, je těžké a ztráta takového tvora je zničující. Proto prosím, nechte ho nezapomenutelným způsobem odejít.

Nenechte ho zemřít v neznámém prostředí a ve společnosti cizích lidí. Zvíře totiž hledá vás. Když ho opustíte, hledá vaši tvář mezi ostatními tvářemi. Nerozumí tomu, proč jste ho v takový moment opustili. Zvláště když jsou zvířata nemocná, vystrašená, stárnou nebo umírají na rakovinu, potřebují vaši přítomnost a pohodlí, které z ní vychází, nejvíc. Proto prosím, nechte ho v této chvíli samotného.

Nebuďte tedy strašpytlíci, protože si myslíte, že pro vás bude příliš obtížné si představit, co takové zvíře prožívá. Opustíte ho tak v nejcitlivějším okamžiku jeho života. Poté necháte lidi, jako jsem já, aby se ho snažili utěšit se vší silou. Také jim musíme objasnit, proč jste tam v tu chvíli nemohli být. Tento sdělení pochází od unaveného a hluboce zarmouceného veterináře.

Důležité je zdůraznit, že tato zpráva byla odeslána americkým zvěrolékařem. Například v Holandsku většina vlastníků zvířat zůstává se svými srstnatými přáteli v podobných situacích.