Skara Brae byla přezdívána „ Skotské Pompeji“ kvůli skutečnosti, že pozůstatky jsou tak dobře zachovány.

Protože okolní písek a architektura budov jsou dobře chráněny před chladem, byly budovy i jejich obsah pozoruhodně zachovány během tisíciletí.

Archeologové odhadují, že ve vesnici žilo kolem 50-100 lidí. Jakmile byla osada postavena, domy byly 1500 metrů od moře.

Kolem domů ležely vhodné pastviny pro osídlení. Nyní si moře prorazilo cestu blíže k vesnici a vytvořilo nádherný výhled.

Ve své největší osadě zahrnovala sedm nebo osm domů propojených navzájem tunely. Každá rezidence mohla být uzavřena kamennými dveřmi.

V každém pokoji je vždy jedna postel, která je větší než ostatní, ale nikdo neví proč. Každý pokoj má také skříňky, kanceláře, sedačky a úložné boxy. Tyto úložné boxy byly postaveny tak, aby byly vodotěsné, což naznačuje, že uvnitř domů mohly uchovávat živé mořské plody, pravděpodobně k pozdějšímu jídlu.

Jedno z obydlí se od ostatních liší. Zde archeologové nenašli žádné postele ani jiný nábytek. Předpokládá se, že dům sloužil jako dílna

V obci byla také kanalizace a každý dům měl vlastní, jednoduché WC.

Skara Brae byla společnost složená z rodin. Konstrukce domů jsou si dost podobné, což archeology přimělo k závěru, že společnost byla poměrně rovnoprávná, bez jakéhokoli autoritářského vedení.

Někteří věří, že vesničané byli básníci, lidé neznámého původu, kteří se usadili ve východním a severním Skotsku během závěrečných fází britské doby železné. Ale archeologické nálezy ukázaly, že lidé, kteří zde žili, mohli být mnohem starší.

Na místě bylo učiněno několik záhadných nálezů. Mimo jiné i vytesanou kamennou kouli. Nikdo si není jistý, k čemu sloužil.

Nikdo neví, proč byla vesnice opuštěna. Kolem roku 2500 před naším letopočtem však změna klimatu způsobila, že počasí na Orknejských ostrovech bylo chladnější a vlhčí. Existuje mnoho teorií, že Skara Brae potkal tragický osud. Nejběžnější teorie je, že došlo k prudké bouři.

Konspirační prohlášení, na které poukázali mimo jiné Christopher Knight a Robert Lomas, zní, že Stonehenge byl zřejmě opuštěn přibližně ve stejnou dobu…

Jaká je tedy budoucnost Skara Bra? Přestože osada byla postavena téměř dva kilometry od pláže, v posledních staletích ji stále více ohrožuje mořská voda. Od roku 1926 jsou domy chráněny betonovou zdí proti blížícímu se moři a tuhým podzimním bouřím.

Byly myšlenky na vybudování umělé pláže s kamennými bloky a vlnolamem, aby byla zachována vesnice, Skara Brae a několik dalších starověkých památek, kterým hrozí zničení. Ale zatím se nic nestalo.

Dosud mohou turisté toto fascinující místo navštěvovat i nadále, otázkou však je, jak dlouho?

Opravdu doufám, že skotská vláda udělá vše pro to, aby zachovala tuto fascinující krajinu.

Rozhodně se chci jet podívat na toto fascinující místo na vlastní oči!

Ujistěte se, že tento malý kousek lidské historie sdílíte se všemi svými přáteli, aby tento úžasný objev vidělo více lidí!

Zdroj.Facebook