Nikdy jsem nevěděla jak, správně připravit chutný čirý vývar. Pak jsem ale objevila tyto skvělé triky a můj vývar nyní chválí celá rodina:

Jak uvařit čirý vývar?

Úspěch čirého vývaru je v přípravě. Dobře zvolené kvalitní suroviny, ale i teplota vody, tyto dvě složky velmi ovlivňují přípravu čirého vývaru.

První věc při vaření vývaru je výběr masa, který chcete do polévky použít. Bohatý vývar však nebudete mít pouze z jednoho kusu masa. Kombinujte maso a kosti. Silný vývar z kostí bude mít po uvaření a uskladnění charakteristickou želatinovou konzistenci. Při přípravě vývaru se vyhněte zejména masu zmrazenému či kostem. Při odmrazování se totiž z masa ztrácí vzácná šťáva, která dodává polévce pravou masitou chuť.

Nejprve maso s kostmi vařte při vyšší teplotě s tím, že z polévky důkladně vybírejte pěnu. Později teplotu snižte a nechte dál vařit. Myslete však na to, že i když polévku vaříte při nízké teplotě, na povrchu vzniká pěna, kterou musíte vybírat.

Doba vaření vývaru není přesně určena. Každý z nás má rád jiný vývar, někdo silnější, někdo slabší. Pokud ale vaříte polévku na množství vody tři litry, hovězí maso vařte nejdéle osm až deset hodin. Telecí maso se doporučuje vařit nejvíce šest až osm hodin. Vepřové maso vařte nejvíce čtyři až šest hodin. Vývar z kuřecího masa, který zřejmě připravujeme nejčastěji, vařte nejvýše tři hodiny.

K vývaru neodmyslitelně patří i zelenina. Dodá polévce neodolatelnou vůni a krásné barvy.

Použijte celou cibuli, kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, pastinák, celer) v poměru jeden kilogram zeleniny na tři kilogramy kostí a masa. Profesionální kuchaři používají při vaření vývaru i různé bylinky. Větvičky petržele, celeru, bobkový list a pažitku svažte do jednoho svazku a před koncem vaření vložte tuto voňavou kytici do polévky alespoň na patnáct minut. Tento jednoduchý trik vám zaručí, že polévka bude úžasně vonět.

Zdroj:sovkusom.ru