Léčivá tinktura z medvědího česneku

Medvědí česnek jednoduše natrháme, opláchneme a osušíme. Listy nakrájíme na drobnější a namačkáme do sklenice nebo čiré láhve. Když je nádoba plná, naplníme alkoholem (minimálně 40%) a zavřeme. Dáme na  14 dní na slunce, aby se česnek dobře vyluhovat.  Po 14 dnech scedíme, přelijeme do  lahví a skladujeme v chladničce.

Dvakrát denně užíváme  10-30 kapek, minimálně 1 měsíc (já užívám 20) . Zapíjíme čajem  nebo jen čistou vodou . Tinktura je na problémy s ledvinami a močovými cestami úžasná. Také pomůže srdci, pročistí cévy a odstraňuje usazeniny z nich . To však není všechno!

fantastické pagáče

potřebujeme:

500 g hladké mouky

20 g čerstvého droždí

1 lžičku cukru

100 ml mléka

150 g zakysané smetany

1 vejce

250 g margarínu nebo másla

150 g tvarohu

3 lžičky soli

Hrst mladých lístků medvědího česneku

1 vejce na potření

postup:

V teplém mléce smícháme cukr a droždí. Počkáme, dokud nevyjde kvásek.

V misce smícháme mouku se solí a do této směsi rozdrobíme margarín a pak i tvaroh. Vejce rozmícháme se smetanou a přidáme jej do moučné směsi. Nakonec přidáme i kvásek a vypracujeme tuhé těsto (pracujeme rychle, aby se margarín příliš nezahřál). Vložíme na cca 1 hodinu odstát do chladničky.

Po uplynutí této doby těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájenými listy medvědího česneku a následně přeložíme na polovinu a polovinu opět na polovinu.

Necháme odležet 10 minut, opět rozválíme a opět překládáme. Po 10 minutách opět těsto rozválíme, překládáme a následně rozválíme na tloušťku přibližně 2 cm. Z těsta vykrajujeme pomocí poháru jednotlivé pagáče.

Poznámka:  Pokud se vám těsto nechce překládat, můžete česnek přidat přímo do těsta. Já jsem však zvyklá pracovat takto a výsledek je vždy skvělý.

Pagáče přendáme na plech vyložený papírem na pečení a dokud se trouba rozehřeje, necháme ještě cca 15-20 minut podkynout.

Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 15-18 minut.

sýrové chuťovky

potřebujeme:

400 g rozváleného těsta na pizzu

250 g sýra

1 svazek medvědího česneku

100 g rozpuštěného másla

postup:

Těsto nakrájíme na čtverečky a do každého čtverečku vložíme kousek sýra a trochu nakrájeného medvědího česneku. Zabalíme vyformujeme tvar kuličky. Formu na pečení vymažeme rozpuštěným máslem. Do formy vložíme kuličky, které potřeme rozpuštěným máslem.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20-22 minut.

Langoše z medvědího česneku

potřebujeme:

500 g hladké mouky

1 lžička soli

špetka cukru

20 g čerstvého droždí

cca 350 ml vody

2 lžíce oleje

2 hrsti medvědího česneku

olej na smažení

postup:

Mouku v míse smícháme se solí, uděláme prohlubeň, vlijeme trochu vlažné vody s trochou cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple stát alespoň půl hodiny, pak přidáme olej a vypracujeme těsto, vodu přidáváme podle potřeby.

Nakonec přidáme umyté a posekané listy medvědího česneku. Přikryjeme utěrkou, necháme hodinu kynout – nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Potom pomoučenýma rukama na pomoučeném vále formujeme „bochníky“, průměr cca 5 cm.

Ubrouskem přikryjeme, necháme 15-20 minut ještě kynout. Potom v rukou vytahujeme z bochníků „placky“ – tloušťka necelý 1 cm, uprostřed tenčí a smažíme na oleji z obou stran.

Skládaný chlebík z medvědího česneku

potřebujeme:

600 g chlebové mouky

200 g vlažné vody

100 g mléka

1 kostku droždí

½ lžičky cukru

2 a ½ lžičky soli

50 g olivového oleje

náplň:

Hrst lístků medvědího česneku nasekaných najemno

120 g změklého másla

špetku soli

Mozzarellu nakrájenou na plátky

Olivový olej na potření

postup:

Všechny přísady na těsto smícháme a necháme kynout 15 minut. Potom těsto přendáme na pomoučený pracovní desku a rovaľkáme na plát – velký přibližně jako plech na pečení.

V misce smícháme změklé máslo, česnek a sůl – tuto směs natřeme na těsto.

Těsto narežmeme na 5 cm široké pásy a ty začneme skládat jako harmoniku. Potom takto složené pásy naskládáme těsně vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy.

Plátky mozzarelly vložíme do záhybů (stačí nepravidelně, jen na některá místa). Těsto pokapeme olivovým olejem a necháme 10 minut odpočívat.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 20-30 minut.

Po 15 minutách pečení potřeme dalším olivovým olejem.

Pomazánka z medvědího česneku

potřebujeme:

200 g pomazánkového másla

4 vejce

3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy

Svazek lístků medvědího censaku

sůl

Pepř

postup:

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme. Přidáme pomazánkové máslo, smetanu a nesekaný česnek. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s čerstvým pečivem.

Lehký šalátik z medvědího česneku

potřebujeme:

  • 150 g medvědího česneku
  • 200 g okurky
  • 3 ks vajec
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • sůl dle chuti

postup:

  1. Všechny suroviny si připravíme. Vajíčka dáme vařit natvrdo, po uvaření je očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Okurku nakrájíme, přidáme k vajíčkům, také přidáme nadrobno nakrájený medvědí česnek, přidáme kysanou smetanu nebo hustší bílý jogurt a na závěr osolíme podle vlastní chuti.
  2. Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.
  3. Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajku.

Pesto z medvědího česneku

potřebujeme:

1 svazek medvědího česneku

2 hrsti samostříl oříšků

4 lžíce olivového oleje

parmazán

sůl

postup:

Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjeme, rozmixujeme listy s oříšky a postupně přidáváme olej. Teprve potom přidáme najemno nastrouhaný parmazán a doute solí.

Pomazánka z medvědího česneku a brynzy

potřebujeme:

250 g čerstvých listů medvědího česneku

500 g brynzy

100 ml olivového oleje

sůl

postup:

Listy omyjeme, necháme okapat, nakrájíme a pak spolu s ostatními přísadami vložíme do mixéru. Rozmixujeme a můžeme servírovat.

Zdroj.somzena