4. Zkouška se zvířaty

Některé evropské zákony obsahovaly doslova nelidské tresty, protože obviněnými vůbec nebyli lidé, ale zvířata. Takový trest by mohl následovat, kdyby zvířata někomu ublížila nebo zničila zemědělské plodiny. I přes existenci těchto zákonů je obtížné si představit, jak je možné soudně požadovat například od brambora bramborového Colorado, aby nezničil úrodu brambor. I když ve vztahu k větším škůdcům byly tresty provedeny. Například jedno prase bylo potrestáno za snědení dítěte, zatímco v roce 1394 ve Francii bylo prase pověšeno za náboženský zločin, a to proto, že „rouhavě snědlo zasvěcenou oplatku“.

5. Immolation

TOP 10 nejpodivnějších trestů v historii

Zatímco mnoho trestů v minulosti zahrnovalo odhalení a veřejné posměšky, ty nejzlověstnější tresty byly často skryty před zvědavýma očima.

Přistěhovalectví je hrozný trest, který znamenal uvěznění člověka ne v obyčejné cele, ale v prostoru příliš malém na to, aby se mohl normálně pohybovat, kde člověk mohl jen stát nebo sedět. Tento trest byl nejpřísnější, protože oběť byla nejen uvězněna na malém prostoru, ale také pomalu umírala na hlad, žízeň a změny teploty. Neschopnost zaujmout pohodlnou polohu a trochu se vyspat také prohloubila mučení zazděných. Příkladem „struktur“ pro zděné stavby jsou stavby, jako je nechvalně známý Tower of London.

Kromě použití jako trestu smrti byl pro některé národy i imuring hrozným rituálem, jak přilákat štěstí pomocí lidské oběti.

6. Hanebná znamení

TOP 10 nejpodivnějších trestů v historii

Spáchat zločin a být shledán vinným je samo o sobě dost hanebné. Některé starověké kultury však šly mnohem dále než moderní svět a vymýšlely způsoby, jak pomoci identifikovat a stíhat zločince. Ve středověké Evropě byly represivní orgány neobvykle vynalézavé při používání nejrůznějších známek hanby – od oděvů a talířů až po skutečné značky, které byly spáleny nebo vytetovány na těle zločince.

Například „kacíři“ jim museli přišít žlutý kříž. Židé byli také nuceni nosit odznaky. Další, ale srovnatelný trest uložený těm, kteří činili pokání za to, co udělali: inkvizice je přinutila nosit insignie, symbolizující jejich minulé chyby a kroky, které podnikly k obnovení dobré pověsti v církvi.

7. Vyznání v bílé plachtě

TOP 10 nejpodivnějších trestů v historii

Mezi tresty používanými v minulosti se ti nejnevinnější a nejzábavnější, i když divné, mohou zdát jako „Vyznání v bílém listu“. Bosý a karikovaný duch podobný člověku, který sloužil takovému trestu, obešel bílou plachtu a před odpuštěním prohlásil své provinění.

Trest se většinou týkal obyčejných lidí, kteří hazardovali, pili, cizoložili atd.

8. Obyvatelé bez nosu Rinokoluru

TOP 10 nejpodivnějších trestů v historii

Rinokoloura, jak ji Řekové nazývali město, se nacházela v Egyptě nedaleko Gazy a byla založena egyptským králem jako místo, kde byli odsouzeni zloději vyhoštěni.

Zlodějům byly nejprve odříznuty nosy, což jim poskytlo neobvyklý a snadno rozeznatelný vzhled, poté byli posláni do opevněného města. Tam byli zločinci ponecháni ve vlastní péči. Útěk z města byl zbytečný, protože bez nosu si v běžné společnosti okamžitě padli do oka.

9. Maska hanby

TOP 10 nejpodivnějších trestů v historii

Nošení známek hanby (pruhy, plakety, razítka atd.) Bylo docela nepříjemné, ale nošení masky hanby bylo ještě nepříjemnější. Kovové masky, které byly populární ve středověké Evropě, byly většinou používány k potupě žen, které neposlechly své manžely, byly obviněny z čarodějnictví nebo jinak nedodržovaly předepsaná společenská pravidla. Masky vyrobené ze železa byly groteskní karikatury navržené tak, aby zobrazovaly odpovídající trestný čin spáchaný odsouzeným.

V tak rozmanitých zemích, jako je Skotsko a Rakousko, byly masky součástí společenského řádu do takové míry, že tyto podivné výtvory nejsou v těchto zemích v muzeích neobvyklé. „Zločinci“, kteří měli masku hanby, byli nuceni ji nosit po dobu 24 hodin a snášet veřejný výsměch.

Masky hanby se nosily také na vzpurných otrokech na americkém kontinentu.

10. Prokletí paměti (Damnatio Memorie)

TOP 10 nejpodivnějších trestů v historii

Oficiální akt zapomnění, Damnatio Memorie nebo „kletba paměti“, se týkala římských občanů na důležitých pozicích, zejména vládních úředníků nebo císařů, kteří chtěli být zcela zbaveni veřejného uznání a vymazáni z análů historie. Zatímco 25 římských císařů bylo po jejich smrti zbožněno, 26 bylo podrobeno čemu je nyní známé jako „Damnatio Memoriae“.

Jména těchto nešťastníků, kteří byli považováni za nepřátele Říma, byla přeškrtnuta z kronik a odstraněna z mincí, kde byly jejich portréty, dokonce i zákony, které přijali, byly vyňaty z regulačního rámce. Všechno se dělo proto, aby byla vymazána paměť člověka a jeho činností z paměti jeho současníků a samozřejmě potomků. Postup paměťové kletby vyžadoval souhlas Senátu, než byla osoba odsouzena k zapomnění.

Zdroj:mironlaina.ru