• V Česku je každopádně nepřijatelně velké množství nových případů a úmrtí, protože tlusté střevo je snadno dostupné pro vyšetření a rakovina tlustého střeva je odhalena včas, na samém začátku je velmi vysoká míra vyléčení. Máme však velmi nízké povědomí o významu kolonoskopie jako preventivního a diagnostického vyšetření, které zachraňuje životy – říká prim. Nenad Nola, MUDr po dobu „24 hodin“ navíc spousta lidí často trpí různými příznaky, aniž by šli k lékaři, nebo dokonce dělali individuální testy, po kterých nic nedělají.
  • Konkrétně to znamená, že lidé, kteří mají silnou krev ve stolici, nechodí na kolonoskopii, ale dělají pouze krevní test, vyšetření stolice na skryté krvácení v trávicím traktu. Toto vyšetření nesnižuje nutnost pravidelné kolonoskopie, která se provádí mezi 45. a 50. rokem života, pokud jste neměli žádné problémy nebo rodinnou zátěž a u lidí s rodinnou anamnézou, kde se již bojí, by neměli provádět pozitivní kolonoskopie a o 10 let dříve, mezi 35. a 40. rokem věku. Ale bez ohledu na příznaky byste neměli čekat, až krev ve stolici přijde na kolonoskopii. Dělá se to jako mamografie, pap test a jakékoli jiné vyšetření – říká prim. Nola.

Důvod, proč lze rakovinu tlustého střeva včas léčit, spočívá v tom, že v 95 procentech případů dojde k velmi zhoubné přeměně polypu.

  • Vzhledem k tomu, že taková zhoubná přeměna nebo zhoubná změna vyžaduje delší dobu, máme dostatek času na preventivní opatření k prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva. Jedná se o vyhýbání se rizikovým faktorům na jedné straně a provádění preventivních vyšetření na straně druhé –

Jaká je klíčová látka, kterou můžete udělat, abyste zůstali zdraví?

Mezi rizikové faktory patří dědičné faktory, nepravidelná strava s potravinami bohatými na bílkoviny živočišného původu, konzumace potravin s nízkým obsahem celulózy, nepravidelná stolice, obezita a kouření.

Míra diagnózy a úmrtí na kolorektální karcinom ve Spojených státech se také liší v závislosti na etnickém původu. Nejnovější údaje od American Cancer Society odhalují, že výskyt je téměř o 20 procent vyšší u černochů, jejichž úmrtnost je také o 40 procent vyšší než u bělochů. Domnívají se, že důvodem je vyšší prevalence rizikových faktorů v černošské populaci, jako je kouření a obezita, a omezený přístup ke zdravotní péči.

Klíč k udržení zdraví: Je důležité naslouchat svému tělu! Pokud si myslíte, že něco není v pořádku, kontaktujte svého lékaře. U mladších pacientů většinou není rakovina tlustého střeva diagnostikována včas a úspěšnost léčby je pak nižší. Mladí lidé si málokdy myslí, že mají rakovinu tlustého střeva, a lékaři tuto možnost často ignorují.

  • To je pravda, protože lidé dělají krevní testy a pak doktor mávne rukou a řekne, že na další vyšetření nemusí, protože je vše v pořádku. Ale opět, tento test nenahrazuje kolonoskopii. Slouží pouze k tomu, aby se na kolonoskopii dostavil někdo, jehož situace je naléhavá, a zvláštním problémem je, že vyhledávání provádí malý počet institucí v poměru k počtu obyvatel a dlouhé čekací listiny. Hledání je navíc poměrně nepohodlné, takže se mu lidé vyhýbají.
  • Při zjištění stop krve a/nebo hlenu ve stolici, při střídání zácpy a průjmu je nutné kontaktovat lékaře a trvat na kolonoskopii a nepřipisovat to hemoroidům, což je nejčastější omyl a mylná představa. Existence hemoroidů totiž nevylučuje, že někde ve větší vzdálenosti od konečníku na tlustém střevě se nachází rakovina nebo poly – říká prim. Nola.

Upozorňuje, že při kolonoskopii se v případě nálezu polypu tkáň odebere a odešle na patohistologický rozbor, který zabrání jejímu přechodu do zhoubného stavu, takže nejde jen o diagnostický test, ale o postup a prevenci

Příznaky, které mohou naznačovat rakovinu tlustého střeva, zahrnují změnu ve stolici, jako je náhlý průjem nebo zácpa, krev ve stolici, bolest nebo křeče na hrudi a náhlý úbytek hmotnosti.

Zdroj:novitet.info