Uvařte si z toho čaj

Odtrhněte pár listů, zalijte horkou vodou a nechte chvíli louhovat. Takový výtažek uleví při nachlazení, ale také pomůže při kašli a bolestech v krku. Může také zmírnit bolesti hlavy. Jeho konzumace pomůže například při hypertenzi, astmatu nebo zažívacích problémech.

Při drobných poraněních kůže, infekcích nebo drobných popáleninách potřete postižené místo lístky máty. Má také pozitivní vliv na léčbu revmatismu a jizev a s jeho pomocí se modřiny hojí rychleji.

Léčivý sirup

Potřebuješ:

  • Uzamykatelná skleněná nádoba
  • Nejméně 50 větších listů – čím více, tím lépe
  • Cukr (v závislosti na velikosti nádoby)
  • Citron, limetka, pomeranč – podle chuti
  • citronová šťáva

Příprava:

Listy lehce opláchněte studenou vodou a rozkrojte na polovinu, aby pustily co nejvíce šťávy. Citron, limetku nebo pomeranč důkladně omyjte a nakrájejte na plátky.

Listy, cukr, citronovou šťávu a citrusy střídavě ukládejte do čisté nádoby, aby zůstaly plné. Zavřete jej a nechte ho za oknem.

Cukr by se měl několik týdnů pomalu rozpouštět .

Pravidelně kontrolujte obsah nádoby, abyste se ujistili, že se na povrchu nezačne tvořit plíseň. Když se obsah nádoby stane zcela tekutým, přecedíme ho přes gázu a dobře vyždímáme. Uchovávejte v chladničce.

Sirup nedráždí žaludek, je mimořádně účinný při zánětech hrdla, průdušek atd. Konzumujte lžičku 3krát denně. Také jej často přidávám do čaje, jogurtu a ovesných vloček. Dětem se moc líbí! 

Zdroj:babcineprzepisy.pl