Eva si vzpomněla na okamžiky, kdy dorazili na konečnou: „Když se otevřely dveře auta, slyšel jsem křičet důstojníka SS, Schnell! Schnell! A přikázal všem z vlaku. Moje matka vzala Miriam a mě za ruku. Vždy se nás snažil chránit, protože jsme byli nejmladší.

Všechno se odehrálo velmi rychle, a když jsem se rozhlédl, viděl jsem, že můj otec a moje dvě sestry zmizeli z naší strany. Když jsem matce podal ruku, přišel k nám důstojník SS a zakřičel: „Dvojčata! Blíženci! Zastavil se, aby se na nás podíval blíže. Miriam a já jsme byli velmi podobní. „Blíženci?“ Zeptal se mé matky, než se zeptala, jestli je to dobré. Důstojník souhlasně přikývl a moje matka řekla, že jsme dvojčata.

Jakmile se důstojník SS ujistil, že jsme dvojčata, bez varování a vysvětlení nás odvezli od naší matky. Marně jsme křičeli. Pamatuji si, že jsem se ohlédl a viděl moji matku, jak zoufale stojí s rukama roztaženýma, když nás voják vedl pryč. To bylo naposledy, co jsem ho viděl. “

Utrpení, která zažil za Mengeleho

V kasárnách v Osvětimi na ně čekala temná budoucnost a to, co se jim tam stalo, ovlivnilo celý jejich život.

„Když jsem poprvé použil latrínu na konci sirotčince, všiml jsem si těl několika dětí na zemi.“ Myslím, že se mi tento obraz navždy vryl do paměti. Slíbil jsem tam – přísahal jsem Miriam a na tu špinavou podlahu se nedostanu. “ Řekla Eva .

Eva a Miriam pod Mengeleho vedením podstoupily řadu brutálních operací a experimentů. Eva si vzpomněla na jeden z experimentů: „Dostala jsem pět injekcí. Té noci jsem měl velmi vysokou horečku. Zachvěl jsem se. Moje paže a nohy byly obrovsky oteklé. Druhý den ráno dorazili Mengele, doktor Konig a další tři lékaři. Podívali se na horečku a doktor Mengele se zasmál a řekl: „Škoda, že jsi tak mladý.“ Zbývají jen dva týdny. “

Eva však přesto proti očekávání trochu přežila. Vzpomněl si také na pár cikánských dvojčat, která jim Mengele sešil na zádech, protože chtěl uměle vytvořit siamská dvojčata. Děti řvaly ve dne v noci, až zemřely o 3 týdny později v důsledku nekrózy.

Život po Osvětimi

Eva Mozes Věk 2016 – Foto: Wikipedia

27. ledna 1945, čtyři dny před tím, než oběma dívkám bylo 11 let, byl tábor v Osvětimi osvobozen sovětskou armádou. Eva a Miriam pak hrály v sovětském filmu, který líčil hrůzy holocaustu, ačkoli film nebyl úplně autentický. „Mengeleova dvojčata“ byla lékaři oblíbenými předměty, takže dvojčata nikdy nenosila pruhované uniformy a v jistém smyslu se jim dostalo „zvláštního zacházení“, držela je v oddělených kasárnách od ostatních a dostávala více jídla.

Po devíti měsících v táboře se Eva a Miriam vrátily domů, ale v rodičovském domě nezůstaly, protože jako jediné v rodině přežily. Krátce žili v Kluži se vzdáleným příbuzným, ale v roce 1950 odešli do Izraele, kde začali nový život v kibucu (kolektivní osada). V roce 1952 narukovali do izraelské armády, zatímco Eva studovala technické kreslení a Miriam studovala zdravotní sestru. Eva se provdala za amerického turistu Michaela Kora , který také přežil holocaust, a přestěhovala se s manželem do Indiany v USA.

Účinky experimentů doktora Mengeleho však sledovaly dvojčata po celý život. Eva několikrát potratila (nakonec měla dvě děti), měla tuberkulózu a její syn měl rakovinu. Miriam má celý život problémy s ledvinami, v jednom bodě dostala Evinu poloviční ledvinu a zemřela v roce 1993, což je vzácná forma rakoviny. Eva Mozes Age zemřela v roce 2019 ve věku 85 let.

Zdroj:otletdivak.hu