Nejdřív by měli vysadit stromy a keře, pak květiny.

Duby jsou nejkrásnější ozdobou zahrady, protože jejich koruny se krásně větví a vytvářejí „hustý“ stín. Tento posvátný strom, který se nachází na břehu vody, je také symbolem dlouhověkosti.

Lípa byla pro Slovany posvátná, protože její květy byly léčivé. Lípa poskytovala dobrou pastvu včelám a medovina byla pro Slovany hlavním zdrojem sladkosti. Dřevěné uhlí z lípy čistí vodu. Lípy by se však neměly vysazovat v blízkosti pohovky, ale vedle ní.

Vrbová kůra je lékem proti nachlazení. Hloh je lékem proti srdečním chorobám a je nejúčinnějším lékem proti upírům a démonům. Vyskytuje se v bílé, černé a červené barvě a jeho plody se sbírají, když jsou zralé, a připravuje se z nich džem, čaj nebo šťáva… Je to odolný opadavý keř. Ideální je vysazovat ho jako živý plot tak, že se při výsadbě přidá do výsadbové jámy lípa.

Modřín kvete na jaře a na podzim plodí zralé plody. Jako symbolem zdraví zdobí lidé na svátek svatého Jiří své domy dřínem a na Tři krále se dětem podávají květy dřínu, aby byly odolnější vůči nemocem. .