Dodal: „Účinek kouření je obrovský. Dokonce i kuřák, který kouří jen tři cigarety denně, má šestkrát větší šanci, že onemocní rakovinou plic, takže poměr 50 z 500 se stává 300 z 500.“

Co říká studie?
Zpráva zveřejněná Královskou společností říká, že s každým zvýšením lidské výšky o deset centimetrů nad průměr (průměr je 170 centimetrů u mužů a 160 centimetrů u žen) existuje o 10 procent větší riziko vzniku rakoviny.

Údaje byly sestaveny ze čtyř velkých studií, včetně „Million Women Study“, která se zabývala 23 typy rakoviny ve Spojeném království, USA, Jižní Koreji, Rakousku, Norsku a Švédsku.

Každá vybraná studie musela zahrnovat 10 000 případů rakoviny pro každé pohlaví.

Z 18 typů rakoviny analyzovaných u mužů a žen, čtyři – slinivky břišní, jícnu, žaludku a ústní dutiny – nevykazovaly žádné zjevné zvýšení rizika s výškou.

A mezi pohlavně specifickými rakovinami pouze jedna – cervikální – nesouvisela s výškou.

Co si myslí odborníci?
Výška je pouze jedním z mnoha faktorů, které určují riziko rakoviny, a rozhodně není velký. Navíc jej nelze upravovat, na rozdíl od rizikových faktorů životního stylu, jako je tělesná hmotnost.

Odborníci tvrdí, že klíčem ke zvýšení šance vyhnout se nemoci je zdravý životní styl.

Georgina Hillová z Cancer Research UK řekla BBC: „Zvýšené riziko je malé a existuje mnoho, co můžete udělat pro snížení rizika vzniku rakoviny, jako je kouření a udržování zdravých návyků, jako je váha.“

Dr John O’Neill, vedoucí výzkumné skupiny v Laboratoři molekulární biologie (LMB), říká: „Pokud máte více buněk, máte vyšší riziko rakoviny. Vysocí lidé mají větší povrch, a proto více melanocytů, a tak je pravděpodobnější, že onemocní melanomem.

A co výhody?
Tato zpráva čerpá z údajů z roku 2011 z Oxfordské univerzity a podobné studie ve Švédsku z roku 2015.

Profesor Tim Cole, profesor lékařské statistiky na University College London, řekl, že vysocí lidé by neměli být příliš znepokojeni ani jedním nálezem.

„Být vysoký má spoustu výhod, takže jeden mínusový faktor není příliš katastrofický,“ řekl BBC.

„Vysocí lidé mají opravdu mnoho statusových výhod.“ Lidé, kteří vydělávají více peněz, mají tendenci být vyšší a světoví lídři mají tendenci být vyšší, takže se věci skládají v jejich prospěch.“

Pokračování na další straně